New York aktivoval 500 kamier v metre po pokuse o útok na Times Square

NETKY.SK • 21 September 2010, 13:10 • 2 min
New York aktivoval 500 kamier v metre po pokuse o útok na Times Square

New York aktivoval 500 kamier v metre po pokuse o útok na Times Square - Krimi Mesto New York uviedlo do činnosti 500 nových kamier na najvyužívanejších staniciach metra ako opatrenie proti bezpečnostných hrozbám, ktoré môžu nasledovať po májovom pokuse o

slovakia

left justify in out

img

Mesto New York uviedlo do činnosti 500 nových kamier na najvyužívanejších staniciach metra ako opatrenie proti bezpečnostných hrozbám, ktoré môžu nasledovať po májovom pokuse o bombový útok na námestí Times Square. Oznámil to v pondelok newyorský starosta Michael Bloomberg.
      Kamery na Times Square a staniciach metra Penn Station a Grand Central sú opatrením navyše oproti vopred ohlasovanému programu, ktorého zámerom je zvýšiť počet bezpečnostných kamier v newyorskej štvrti Manhattan z 1159 približne na 3000.
      Tieto plánované kamery boli zväčša financované z dotácie 120 miliónov dolárov (91,79 milióna eur) od amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť. Okrem nich Mestský dopravný úrad v posledných šiestich mesiacoch uviedol do činnosti aj ďalších 1400 kamier, ktoré sám financoval.
      Mesto New York zažilo dva útoky - v roku 1993 útok na Svetové obchodné centrum nákladným vozidlom naloženým výbušninami a 11. septembra 2001 samovražedné atentáty unesenými dopravnými lietadlami. Odvtedy bezpečnostné zložky prekazili ďalších 11 plánovaných útokov proti mestu, ako oznámila polícia.
      Americký občan pakistanského pôvodu Faisal Shahzad 1. mája zaparkoval terénne vozidlo s improvizovaným výbušným zariadením na Times Square a pokúsil sa ho odpáliť. Páchateľ sa k zločinu priznal a hrozí mu doživotné väzenie.
      Pred rokom zatkli afganského prisťahovalca Najibullaha Zaziho pre podozrenie z prípravy samovražedného bombového útoku na newyorské metro. Aj on sa k trestnému činu priznal.
      "Pokus o bombový útok na Times Square z 1. mája bol dostatočným dôkazom, že v centre mesta potrebujeme životne dôležitý sledovací systém. A len pred rokom v tento týždeň bol zatknutý Najibullah Zazi pre obvinenia, ku ktorým sa neskôr na federálnom súde v našom meste priznal," uviedol Bloomberg novinárom.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies