Nevysporiadané pozemky pod cestami sú problémom

NETKY.SK • 31 August 2013, 15:00 • 2 min
Nevysporiadané pozemky pod cestami sú problémom

BRATISLAVA - Situácia by mohla zmeniť novela cestného zákona.

slovakia

left justify in out

Nevysporiadané pozemky pod existujúcimi cestami spôsobujú samosprávam veľké problémy. Podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) znemožňujú, či minimálne sťažujú mestám a obciam čerpanie eurofondov alebo aj ďalších grantov. Vrátane úverov, či vlastných rozpočtových financií.

ZMOS preto súhlasí s návrhom na zavedenie možnosti vyvlastniť nevysporiadané pozemky pod existujúcimi cestami, s ktorým prišiel poslanec Národnej rady (NR) SR Igor Choma. "Je odpoveďou na podnety zdola, zo strany miest a obcí," uviedla pre TASR hovorkyňa ZMOS Marta Bujňáková. Mestá a obce totiž spravujú miestne a obecné cesty. 

Choma je bývalým šéfom Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) a súčasne primátorom Žiliny. Na nadchádzajúcu schôdzu parlamentu predložil novelu cestného zákona. Ak by sa prijala, umožnila by vyvlastniť vo verejnom záujme pozemky pod existujúcimi diaľnicami či cestami, kde nie je možné uzavrieť dohodu medzi štátom a majiteľom. A to najneskôr do konca roku 2020.

Cieľom návrhu je podľa Chomu zefektívniť a zjednodušiť majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov pod cestami. "To je vzhľadom na rozdrobenosť pozemkov na Slovensku veľmi zdĺhavé," odôvodnil zákonodarca v návrhu. Účinnosť novely navrhuje od novembra tohto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona