Nevyplatenie peňazí klientom za zrušené dovolenky pre pandémiu, je v rozpore s európskou legislatívou

NETKY.SK • 4 Júl 2021, 14:10 • 2 min
Nevyplatenie peňazí klientom za zrušené dovolenky pre pandémiu, je v rozpore s európskou legislatívou

POPRAD – Súčasné pravidlá pre náhrady za zrušené dovolenky na Slovensku sú v rozpore s európskou legislatívou.

slovakia

left justify in out

Uviedla to Petra Čakovská zo Spoločnosti ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) v Poprade. Ako informovala, Európska komisia podala ešte v úvode júna žalobu na Slovensko na Súdnom dvore Európskej únie pre porušenie európskych nariadení v súvislosti s balíkmi služieb v cestovnom ruchu. 

 

Slovensko podľa komisie existujúcimi vnútroštátnymi pravidlami pre dovolenky zrušené z dôvodu pandémie porušuje právne predpisy Únie.

 

Legislatíva znemožňuje odstúpenie od zmluvy

S.O.S. v rámci svojich poradenských centier v Poprade, Košiciach, Trnave a Bratislave, prijala vlani od marca do konca roka celkovo 566 podnetov, z nich 63 sa týkalo spomínaných dovoleniek.

 

Prišli zo strany spotrebiteľov, ktorí uzatvorili zmluvy na obstarávanie zájazdov s cestovnými kanceláriami a agentúrami už v roku 2019.

 

img

 

„Pre pandémiu sa tieto zájazdy nerealizovali. Následne sa zmenil zákon o zájazdoch, ktorý spotrebiteľom znemožnil uplatniť si podľa pôvodného zákona možné odstúpenie od zmluvy a požadovať vrátenie kúpnej ceny do štrnástich dní,“ vysvetlil predseda spoločnosti Michal Fáber.

 

Prečítajte si tiež: Dovolenkári by o svoje peniaze nemali prísť

 

CK ponúkali klientom vouchre

Odstúpiť od zmluvy a domôcť sa vrátenia peňazí sa za pomoci S.O.S. podarilo celkovo v šiestich prípadoch a v prospech spotrebiteľov sa podarilo zachrániť 16 107 eur.

Cestovné kancelárie však podľa Fábera namiesto možnosti odstúpenia od zmluvy či vrátenia peňazí ponúkali ako náhradné plnenia cestovné poukazy, tzv. vouchre, s možnou zmenou destinácie, či odložili termíny zájazdov na neurčito.

 

img

 

„V jednom z prípadov išlo spolu o 27 študentov gymnázia so sprievodcom do Petrohradu. Ako náhradné plnenie cestovná kancelária navrhla zmenu destinácie z Petrohradu na vopred určené miesto na Slovensku,“ poukázal Fáber.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies