Nevylučujem, že v utorok stiahneme skrutátorov

NETKY.SK • 7 December 2010, 08:00 • 2 min
Nevylučujem, že v utorok stiahneme skrutátorov

Nevylučujem, že v utorok stiahneme skrutátorov

slovakia

left justify in out

img

Rozhodnutie vládnej koalície zablokovať utorkovú (7. decembra) voľbu generálneho prokurátora je podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica v rozpore s ústavou, preto nevylučuje, že Smer-SD stiahne z voľby svojich skrutátorov. Povedal to na včerajšej tlačovej konferencii.
Už len samotná skutočnosť, že všetci poslanci vládnej koalície majú v úmysle prevziať si hlasovací lístok, ale nehlasovať, podľa Fica naznačuje, že sa jednotliví poslanci nebudú rozhodovať slobodne. "Koaličná rada zakazuje poslancom slobodne vykonávať svoj mandát a prikazuje im, čo majú robiť," vyhlásil Fico. Dodal, že mu to pripomína situácie, keď v prípade iných volieb ľudia za úplatu vynášajú z volebných miestností hlasovacie lístky.
V rozpore s ústavou môže byť podľa neho aj zámer vládnej koalície zmeniť zákon o rokovacom poriadku Národnej rady (NR) SR tak, aby bola nasledujúca voľba generálneho prokurátora už verejná. "Ak sa bude voliť verejnou voľbou, je to návrat k totalite, porušenie ústavných práv ďalších kandidátov a dôkaz neschopnosti vládnej koalície," zdôraznil. Ak bude totiž pri verejnej voľbe zvolený prvý z prihlásených kandidátov, o ďalších sa už hlasovať nebude, čo je podľa Fica porušením rovnosti šancí pri voľbe.
Na otázku, kto sú šiesti koaliční poslanci, ktorí nepodporili Jozefa Čentéša, Fico odpovedal, že ich nepozná a nevidí nič zlé na tom, ak sa rozhodli vyjadriť iný názor na voľbu generálneho prokurátora ako zvyšok koalície. Podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák ho doplnil, že títo ľudia sú neustále zastrašovaní a označovaní za zradcov, pričom to pokojne môžu byť tí istí ľudia, ktorí Trnku podporili pred siedmimi rokmi, keď získal v parlamente podporu naprieč politickým spektrom.
Predstavitelia štyroch koaličných strán sa dnes dohodli, že utorkové (7.12.) druhé kolo tajnej voľby generálneho prokurátora v Národnej rade (NR) SR ich poslanci zablokujú a následne zmenia zákony, aby väčšina tajných volieb v parlamente bola v budúcnosti verejná. Až potom dôjde k tretej voľbe, v ktorej by mal byť spoločným kandidátom naďalej Jozef Čentéš.
Vo štvrtok (2.12.) sa koaličným poslancom už tretíkrát nepodarilo zvoliť spoločného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, keďže šesť z nich nehlasovalo podľa spoločnej dohody. Výsledkom bolo, že súčasný generálny prokurátor Dobroslav Trnka nebol zvolený o jediný hlas. Ak by sa tak stalo, Radičová avizuje podanie demisie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies