Nevlastná sestra Jimiho Hendrixa žiada o vrátenie gitary

NETKY.SK • 12 Október 2015, 18:03 • 2 min
Nevlastná sestra Jimiho Hendrixa žiada o vrátenie gitary

BRATISLAVA - Nevlastná sestra zosnulého amerického hudobníka Jimiho Hendrixa Janie Hendrix sa súdi s istým Harveym Moltzom pre gitaru, ktorá patrila legendárnemu muzikantovi.

slovakia

left justify in out

Janie tvrdí, že Moltz nie je právoplatným vlastníkom hudobného nástroja, ktorý kúpil vlani za 80-tisíc dolárov od Briana Pattersona. Ten ho získal od Sheldona Reynoldsa, bývalého manžela Janie Hendrix a zároveň niekdajšieho člena kapely Earth, Wind & Fire. Päťdesiatšesťročný muzikant údajne získal gitaru po rozvode s Janie Hendrix. Tá však tvrdí, že jej nástroj nikdy nepatril, ale bol majetkom spoločnosti Experience Hendrix LLC, spravujúcej pozostalosť po rodákovi zo Seattlu. Podľa právneho zástupcu firmy Eda McPhersona má gitara hodnotu od 750-tisíc do jedného milióna dolárov (v prepočte približne od 660-tisíc do 880-tisíc eur).


"Táto gitara má pre našu rodinu nevyčísliteľnú hodnotu. Je to jedna z mála gitár, ktorá sa vrátila domov po Jimiho smrti. Len chceme, aby sa naša gitara vrátila bezpečne domov, teda tam, kam patrí," uviedla Janie Hendrix, ktorá je výkonnou riaditeľkou Experience Hendrix LLC.


Jimi Hendrix pôsobil na scéne len veľmi krátko, zaradil sa však k najvýznamnejším hudobníkom histórie. Vynikol predovšetkým virtuóznymi prvkami a technickými novinkami v hre na elektrickú gitaru. Počas života vydal tri štúdiové albumy - Are You Experienced (1967), Axis: Bold As Love (1967) a Electric Ladyland (1968). Zomrel 18. septembra 1970 vo veku 27 rokov za dosiaľ nevyjasnených okolností. Oficiálnou príčinou smrti zostáva zadusenie sa vlastnými zvratkami. V roku 1992 jeho skupinu Jimi Hendrix Experience uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a v roku 2005 do Britskej hudobnej siene slávy. Americký magazín Rolling Stone zaradil spomínané tri nahrávky medzi 100 najlepších albumov všetkých čias. Ten istý časopis Hendrixa označil za najlepšieho gitaristu v dejinách a šiesteho najlepšieho interpreta všetkých čias.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies