Neviete si poradiť so svojimi závislosťami? Thajsko láka turistov na odvykačku

NETKY.SK • 24 Máj 2018, 17:40 • 2 min
Neviete si poradiť so svojimi závislosťami? Thajsko láka turistov na odvykačku

BANGKOK - Thajsko sa v posledných desiatich rokoch stalo veľmi vyhľadávanou destináciou. Po novom ale krajinu cielia ako odvykacie miesto pre drogovo alebo alkoholovo závislých turistov, ktorým ponúkajú odvykacie kúry.

slovakia

left justify in out

V domovských štátoch musia ľudia hľadajúci odbornú pomoc niekedy veľmi dlho čakať. Thajsko sa preto rozhodlo im vyjsť v ústrety. Svoje služby ponúkajú dokonca niektoré chrámy, píše agentúra Bloomberg.

 

Thajsko za uplynulú dekádu prilákalo vyše 200 miliónov zahraničných návštevníkov a v posledných rokoch sa ale stalo aj obľúbenou destináciou pre ľudí vyhľadávajúcich takzvanú zdravotnú turistiku. Vzhľadom k dobrým klimatickým podmienkam a relatívne lacným cenám jedla i ubytovanie sa krajina dostala do hľadáčika ľudí závislých na drogách či alkohole, ktorí hľadajú útočisko v tamojších nemocniciach či odvykacích centrách.

 

Nárast drogovo závislých v Európe, Severnej Amerike či Austrálii viedol k tomu, že odvykacie strediská na týchto kontinentoch často nedokázali uspokojiť vysoký dopyt. Thajsko sa preto stalo veľmi atraktívnou možnosťou. "Väčšina našich klientov je zo zámoria," tvrdí Adrian Crump, predseda spoločnosti The Cabin Addiction Services Group, najväčšieho rehabilitačného centra západného štýlu v Thajsku. Informuje agentúra Bloomberg.

 

 

Služby závislým však poskytujú aj thajskej chrámy. Napríklad asi dve hodiny od Bangkoku, na úpätí hôr provincie Saraburi, leží budhistický chrám Thamkrabok. Jeho pokojné prostredie je ideálne k oprosteniu sa od okolitého sveta. Ponúkajú v ňom 15 denný odvykací program. Nestojí vôbec nič, klienti sa tam musia len sami dopraviť, platiť si stravu a prisahať, že už sa k drogám nikdy neuchýlia. "Drogy netreba podceňovať," tvrdí zástupca tamojšieho opáta Phra Ajahn Vichit Akkajitto. "Preto musia klienti prisahať a tou prísahou žiť. Urobí ich to silnejšími," dodáva.

 

Mnísi a mníšky v chráme sú zodpovední za pestovanie, zber a prípravu bylín pre tamojšie medikamenty. Pacientom tiež prideľujú rôzne úlohy. Budhistický svätostánok priťahuje toľko pozornosti, že ho vyhľadáva čoraz viac závislých ľudí. Mnoho z nich sa vráti domov, iní sa ale rozhodnú stať sa žiakmi a zostať.

 

Iné možnosti odvykacej kúry sa nesú vo viac západnom štýle. Na predmestí mesta Chiang Mai leží rezort The Cabin. Každá z jeho 120 rezidencií má súkromný bazén, návštevníci v ňom nájdu aj posilňovňu, stravovacie priestory a budovy kliniky s výhľadom na hory. Rezort hostil pacientov už z viac ako 60 krajín sveta, obzvlášť priťahuje klientelu zo stredného východu so špeciálnymi arabskými programami. Špeciálne kúry ponúka tiež členom LGBT komunity alebo mladým mužom.

 

Oproti chrámu je ale táto luxusná verzia veľmi nákladná. Ceny za mesačný pobyt začínajú na 30 000 eur. "Osobne si myslím, že liečbou nedokážete ospravedlniť čiastku 50 000 dolárov za mesiac pobytu," uviedol riaditeľ iného rehabilitačného centra v Chiang Mai Martin Peters.

 

 

Lanna Rehab síce nie je tak rozsiahlym centrom, ale nachádza sa v obklopení ryžových polí. Cení si tu viac osobného prístupu. Mnoho klientov podľa Bloombergu tvrdí, že je Lanna Rehab stále lacnejšia ako odvykacie centrá v ich domovských krajinách, preto sa im oplatí prísť.

 

K dobrej povesti Thajska čoby odvykacej destinácie navyše prispieva aj dostupné vízum. Ľudia z 55 štátov môžu z lietadla prejsť rovno do zeme a ako turisti sa môžu v krajine zdržiavať minimálne 30 dní. "Thajsko má príležitosť stať sa odvykacím centrom celej Ázie, možno aj sveta," uzavrel ďalší z manažérov Lanna Rehab Darren Lockie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona