Neviete kam vyraziť počas víkendu? Máme pre vás tip!

NETKY.SK • 12 Január 2018, 09:24 • 2 min
Neviete kam vyraziť počas víkendu? Máme pre vás tip!

POPRAD – Tímy ľadových sochárov z desiatich krajín dnes začínajú pracovať na Hrebienku vo Vysokých Tatrách, aby tam počas trojdňového podujatia Tatry Ice Master premenili 50 ton ľadu na 40 unikátnych ľadových sôch.

slovakia

left justify in out

Šiesty ročník medzinárodných majstrovstiev v tesaní sôch z ľadu hostí umelcov zo Slovenska, susedných krajín, ale aj z Ameriky, Ruska, Lotyšska, Portugalska či Malajzie. „Čo sa týka teploty, zatiaľ to vyzerá pre ľadových majstrov stále dobre. Sústreďujeme sa na predpoveď počasia na víkend, ktorá avizuje mínusové teploty. Veríme, že návštevníci budú môcť sochy, ktoré počas týchto dní vzniknú, obdivovať až do neskorého marca až apríla,“ uviedla pre agentúru SITA výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Veronika Littvová. Najdlhšie vydržia tie, ktoré budú umiestnené v kupole, teda v Tatranskej galérii ľadových majstrov.

Súťažné tímy sa stretli už aj vo štvrtok na Lomnickom štíte. V nadmorskej výške 2 634 metrov nad morom pri teplote -7 stupňov Celzia dvaja americkí sochári premenili za dve hodiny dva ľadové bloky na unikátny monument, slzu. Dnes čaká umelcov nesúťažný deň, téma je voľná, odovzdávať sa budú divácke ceny. Počas soboty a nedele sa budú sochári držať tém Krajina, odkiaľ pochádzam a Svetová fauna a flóra, ich prácu bude vtedy sledovať a hodnotiť odborná komisia zložená z umelcov a sochárov.

 

„V predchádzajúcich rokoch to bolo naopak, najprv sa súťažilo a potom sa pracovalo na voľnú tému, teraz sme to vymenili, aby bol prvý deň uvoľnený a motivačný,“ vysvetlila Littvová. Práve pod spomínanú kupolu sa prenesú aj víťazné a najatraktívnejšie sochy. „Najradšej by sme tam umiestnili všetky, pretože ide o unikátne diela,“ dodala. V snahe predĺžiť životnosť diel na Hrebienku posunuli organizátori pred dvoma rokmi podujatie z konca januára na skorší termín.

Medzi tímami podľa výkonnej riaditeľky OOCR panuje priateľská až rodinná atmosféra. „Je to už šiesty ročník podujatia, viacerí sa už poznajú, atmosféra je tu pozitívna, no zároveň medzi nimi vládne aj taká jemná rivalita, ktorá k tomu patrí,“ povedala. Návštevníkov možno prekvapí účasť Malajzijčanov. Umelci, ktorí túto krajinu reprezentujú, sa ľadovému sochárstvu venujú asi dvadsať rokov, okrem toho sa venujú aj vyrezávaniu ovocia či zeleniny, získali však tiež ocenenia v ľadovej tvorbe,“ poznamenala Littvová.

Podujatie, na ktoré je vstup bezplatný, spestrí aj kultúrny program. V piatok 12. januára to bude koncert speváčky Jany Kirschner o 17:15, v sobotu o 16:45 zase vystúpenie bratislavskej kapely King Shaolin a neskôr o 17:45 ľadovo-ohňová šou, ktorú organizátori ponúknu v rovnakom čase aj v nedeľu. „Podujatie je divácky veľmi atraktívne, zážitkové. Návštevníci sochy nevidia len z diaľky, vedia sa k nim priblížiť, urobiť si fotky, mať kontakt aj s umelcami,“ uzavrela výkonná riaditeľka tatranskej OOCR. Na Hrebienok sa záujemcovia dostanú pozemnou lanovku zo Starého Smokovca.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies