Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
21. sep. 2019Matúš
BratislavaBratislava 19°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
10.09.2019 13:08 Zaujímavosti
Neviete, ako vybrať ten najsladší melón? Riaďte sa týmto!
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
10.09.2019 13:08 Zaujímavosti

Neviete, ako vybrať ten najsladší melón? Riaďte sa týmto!



Letná sezóna síce pomaličky doznieva, no v obchodoch si stále môžeme kúpiť jednu z najobľúbenejších pochúťok tohto obdobia - melón. Ako si však vybrať ten najsladší?


Ani vy si neviete predstaviť leto bez osviežujúceho melóna? Mnohí z nás si na tejto zelenine (áno, skutočne ide o zeleninu) pochutnávajú počas celej dovolenkovej sezóny, a to nielen kvôli príjemnej chuti a sladkosti. Melón výborne doplní aj náš pitný režim, pretože obsahuje až 90 percent vody. Napriek tomu, že je sladký, je vhodný do mnohých diét, pretože má nízky obsah kalórií. Okrem toho obsahuje vitamíny a minerály, ako napríklad beta karotén, vitamíny skupiny B, vitamín C, vápnik, fosfor, horčík, draslík, jód a mangán. Jeho konzumáciou teda rozhodne neurobíte krok vedľa. Stačí si len vybrať ten najlepší!

 

 

To však nie je vždy práve najľahšia úloha, najmä, ak si nekupujeme melón, ktorý je už prerezaný. Odhadnúť, či je dostatočne zrelý, môže byť v prípade melónu predávaného v celku problém. Aby ste teda nezažili sklamanie, mali by ste svoju pozornosť upriamiť na nasledovné charakteristiky.

 

Vo všeobecnosti by sme mohli povedať, že sa melón považuje za zrelý vtedy, keď je jeho povrch tmavý a šupka matná. Pokiaľ je lesklý, prípadne pôsobí „vyblednuto“, rozhodne nebude mať také chuťové vlastnosti, aké by sme očakávali. Okrem toho by sme si mali „posvietiť“ aj na miesto na jeho spodnej časti, to, ktoré sa pri dozrievaní dotýkalo zeme. Zväčša je žltkasté, no i tu platí, že čím je tmavšie, tým mal melón viac času dozrieť. Pokiaľ ho vôbec nevidíte, je pravdepodobné, že plod odtrhli ešte pred tým, ako začal dozrievať.

 

 

Určite ste sa stretli aj s tým, že sa po melóne klopká. Ale čo by sme vlastne mali počuť, aký zvuk prezradí, že je zelenina naozaj zrelá a sladká? Podľa odborníkov funguje pravidlo – čím vyšší tón, tým sladší melón.

 

Kontrole by sme mali podrobiť aj tvar a povrch melónu. Ten rovnomerný je väčšou zárukou kvality, na šupke by sa nemali nachádzať žiadne otlaky, hrbolčeky ani ryhy. A ak sa rozhodujete medzi dvoma približne rovnakými kusmi, pomôže vám ich váha. Ten ťažší bude sladší.

 

 

 



reklama


Zdroj: netky IK

Foto:  Unsplash



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok