Neviete, ako vybrať ten najsladší melón? Riaďte sa týmto!

NETKY.SK • 10 September 2019, 13:09 • 2 min
Neviete, ako vybrať ten najsladší melón? Riaďte sa týmto!

Letná sezóna síce pomaličky doznieva, no v obchodoch si stále môžeme kúpiť jednu z najobľúbenejších pochúťok tohto obdobia - melón. Ako si však vybrať ten najsladší?

slovakia

left justify in out

Ani vy si neviete predstaviť leto bez osviežujúceho melóna? Mnohí z nás si na tejto zelenine (áno, skutočne ide o zeleninu) pochutnávajú počas celej dovolenkovej sezóny, a to nielen kvôli príjemnej chuti a sladkosti. Melón výborne doplní aj náš pitný režim, pretože obsahuje až 90 percent vody. Napriek tomu, že je sladký, je vhodný do mnohých diét, pretože má nízky obsah kalórií. Okrem toho obsahuje vitamíny a minerály, ako napríklad beta karotén, vitamíny skupiny B, vitamín C, vápnik, fosfor, horčík, draslík, jód a mangán. Jeho konzumáciou teda rozhodne neurobíte krok vedľa. Stačí si len vybrať ten najlepší!

 

img

 

To však nie je vždy práve najľahšia úloha, najmä, ak si nekupujeme melón, ktorý je už prerezaný. Odhadnúť, či je dostatočne zrelý, môže byť v prípade melónu predávaného v celku problém. Aby ste teda nezažili sklamanie, mali by ste svoju pozornosť upriamiť na nasledovné charakteristiky.

 

Vo všeobecnosti by sme mohli povedať, že sa melón považuje za zrelý vtedy, keď je jeho povrch tmavý a šupka matná. Pokiaľ je lesklý, prípadne pôsobí „vyblednuto“, rozhodne nebude mať také chuťové vlastnosti, aké by sme očakávali. Okrem toho by sme si mali „posvietiť“ aj na miesto na jeho spodnej časti, to, ktoré sa pri dozrievaní dotýkalo zeme. Zväčša je žltkasté, no i tu platí, že čím je tmavšie, tým mal melón viac času dozrieť. Pokiaľ ho vôbec nevidíte, je pravdepodobné, že plod odtrhli ešte pred tým, ako začal dozrievať.

 

img

 

Určite ste sa stretli aj s tým, že sa po melóne klopká. Ale čo by sme vlastne mali počuť, aký zvuk prezradí, že je zelenina naozaj zrelá a sladká? Podľa odborníkov funguje pravidlo – čím vyšší tón, tým sladší melón.

 

Kontrole by sme mali podrobiť aj tvar a povrch melónu. Ten rovnomerný je väčšou zárukou kvality, na šupke by sa nemali nachádzať žiadne otlaky, hrbolčeky ani ryhy. A ak sa rozhodujete medzi dvoma približne rovnakými kusmi, pomôže vám ich váha. Ten ťažší bude sladší.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies