Neviete ako stráviť dnešný deň? Máme pre vás tip! Bratislavský hrad a parlament pripravil pre svojich návštevníkov bohatý program

NETKY.SK • 1 September 2017, 10:07 • 2 min
Neviete ako stráviť dnešný deň? Máme pre vás tip! Bratislavský hrad a parlament pripravil pre svojich návštevníkov bohatý program

BRATISLAVA - Dnešný deň sa bude niesť na Bratislavskom hrade a v priestoroch Národnej rady Slovenskej republiky v znamení osláv 25. výročia prijatia Ústavy SR.

slovakia

left justify in out

Oslavy, ktoré usporiadala Kancelária NR SR pod vedením predsedu NR SR Andreja Danka (SNS), sľubujú bohatý program a návštevníkom umožnia pozrieť si miestnosti, ktoré sú bežne pre verejnosť zatvorené. Podľa predsedu parlamentu Danka sú Bratislavský hrad a budova Národnej rady SR symbolom našej slávnej minulosti a dynamickej súčasnosti.

 

„Som rád, keď veci a miesta ožívajú, keď získavajú nový rozmer. Preto sme sa rozhodli prinavrátiť hradnému kopcu atmosféru, kde sa ľudia môžu stretávať, pozhovárať a zažiť spolu niečo pekné," vyjadril Danko.

Brány Národnej rady SR otvoria pre verejnosť ráno o 08:30. Ako informuje Kancelária NR SR na svojej internetovej stránke, o deviatej hodine bude v Hurbanovej sieni Slávnostná otváracia ceremónia pri príležitosti 25. výročia podpísania Ústavy SR. Neskôr si môžu návštevníci pozrieť trakt predsedu parlamentu. V kinosále sa uskutoční diskusia Parlamentného inštitútu Kancelárie NR SR.

 

Krátko pred trinástou hodinou sa môže verejnosť tešiť na skupinový prelet leteckej techniky ministerstva obrany ponad budovu parlamentu. O trinástej hodine bude slávnostné zasadnutie NR SR, ktoré bude neverejné, no návštevníci ho môžu sledovať v kinosále NR SR ako aj na obrazovkách v priestoroch parlamentu. Počas osláv bude Kancelária NR SR premietať v kinosále aj Dokument o 1. septembri 1992.

Na terase pred národnou radou bude celodenná prehliadka techniky, postavená kolóna, pancierová limuzína, policajné autá, motorky, malé statické ukážky pre deti a mnoho iných momentov z prostredia Ú radu na ochranu verejných činiteľov. Na Bratislavskom hrade v Rytierskej sieni, ktorá sa nazýva tiež Sieň Ústavy SR, kde 3. septembra 1993 bola slávnostne podpísaná Ústava SR, bude vystavený jej originál.

 

V sieni budú môcť návštevníci obdivovať aj fotografie , ktoré historickú udalosť zachytávajú. Pre návštevníkov bude otvorená aj Zimná jazdiareň, v ktorej sa konali významné stretnutia počas Predsedníctva SR v Rade EÚ.

Na nádvorí Bratislavského hradu budú počas celého dňa kultúrno-folklórne pásma a večer o 20:20 začne slávnostný galaprogram. Kancelária Národnej rady SR v súlade s verejným obstarávaním vybrala šou Zem spieva. „V súťaži sme so zadaním oslovili štyri renomované agentúry, víťaznú ponuku priniesla agentúra NUNEZ NFE, s. r. o., tá bude počas celého dňa zabezpečovať folklórno-kultúrny program na Bratislavskom hrade," informuje Kancelária NR SR. Počas dňa vystúpi viac ako sto účinkujúcich, ktorí budú poskytovať program každú hodinu a zároveň zabezpečia aj 70-minútový galavečer.

 

„Výsledná suma za celodenný program bude 99 073 eur. V cene sú zahrnuté aj honoráre pre účinkujúcich, všetky technické záležitosti od výstavby pódia, cez svetelné efekty a ozvučenie," uzatvára Kancelária NR SR. O 21:30 slávnostné salvy a ohňostroj uzavrú 25. výročie prijatia Ústavy SR. V areáli Bratislavského hradu budú počas celého sviatku trhy na Západnej terase.

V areáli hradu bude tiež prezentácia pyrotechnika a potápača, prezentácia zdravotníckej výbavy špeciálnych síl, ukážka zbraní i historických uniforiem. Deti sa môžu tešiť aj na improvizovanú veterinárnu kliniku, mini "komisár REX", šteniatka služobných psov ako aj na zásah psa, ktorý zachráni samovraha na streche vozidla. Chýbať nebude ani služobný kôň a historické policajné autá.

 

Program majú pre deti pripravení aj hasiči či ministerstvo pôdohospodárstva. „Uvidíte naše národné plemeno Slovenskej dojnej ovce a plemená králikov nitrianskeho a zoborského plemena, národné kury plemena oravka a prepelice," informuje Kancelária NR SR. Unikátnou atrakciou podľa Kancelárie NR SR pre deti bude kreslenie pôdou a skúmanie vzoriek zemín.

Zároveň Kancelária NR SR vyzýva všetkých návštevníkov, aby mali pochopenie pre bezpečnostné opatrenia a čiastočné dopravné obmedzenia. Kapacita garáže a parkovacích miest v okolí hradu je obmedzená, preto po jej naplnení budú autá a autobusy odkláňané na záchytné body, odkiaľ už zabezpečíme náhradnú dopravu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies