Nevieme nič o väzniciach CIA v Rumunsku

NETKY.SK • 15 Júl 2010, 07:44 • 2 min
Nevieme nič o väzniciach CIA v Rumunsku

Nevieme nič o väzniciach CIA v Rumunsku

slovakia

left justify in out

img

Rumunský prezident Traian Basescu dnes počas oficiálnej návštevy Litvy opätovne poprel existenciu jedného alebo viacerých väzenských zariadení CIA na území svojej krajiny.
      Na otázku jedného z novinárov reagoval najvyšší rumunský predstaviteľ slovami: "Nevieme o tom nič."
      Litva, Rumunsko a Poľsko patrili podľa Rady Európy i amerických médií medzi tie európske štáty, v ktorých prevádzkovala americká CIA utajené väzenské zariadenia po teroristických útokoch na ciele v USA z 11. septembra 2001. V týchto väzniciach mali byť vypočúvané, ba niekedy aj mučené osoby podozrivé z terorizmu.
      Vlády uvedených troch krajín však tieto tvrdenia opakovane dementovali.
      Litovská vyšetrovacia komisia, ktorej vznik iniciovala prezidentka Dalia Grybauskaite, dospela k záveru, že v Litve republike mohli existovať jedno alebo dve z tzv. black sites. Jedno z nich sa podľa amerických médií nachádzalo v areáli elitnej jazdeckej školy v okolí Vilniusu.
      Tamojšia prokuratúra začala v januári s vyšetrovaním troch niekdajších významných predstaviteľov litovskej tajnej služby VSD. Aféra viedla aj k demisii šéfa diplomacie Vygaudasa Ušackasa, ktorý následne pôsobil ako osobitý splnomocnenec EÚ pre Afganistan a šéf misie únie v Kábule.

Zdroj: TASR/APA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies