Neviem si predstaviť, že by som hlasoval za pád vlády, uviedol Klus

NETKY.SK • 28 August 2022, 15:30 • 2 min
Neviem si predstaviť, že by som hlasoval za pád vlády, uviedol Klus

BRATISLAVA – Strana SaS naďalej trvá na odchode ministra financií a lídra OĽaNO Igora Matoviča z vlády. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to potvrdil podpredseda SaS a štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus.

slovakia

left justify in out

Predčasné voľby momentálne nie sú podľa neho pre SaS téma. „Neviem si predstaviť, že by som hlasoval za pád vlády Eduarda Hegera (OĽaNO),“ povedal.

 

Predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO) dúfa, že SaS si to rozmyslí a ostane vo vláde. Požiadavku na odchod Matoviča označil za nezmyselnú a od začiatku nesplniteľnú. Myslí si, že v septembri dôjde k povaleniu vlády, keďže s menej ako 76 poslancami je problém fungovať a prijímať zákony. Dúfa, že sa bude dať vládnuť v menšinovej vláde.

 

img

 

Vetrák bude pri zákonoch, ktoré sú v Programovom vyhlásení vlády, očakávať podporu SaS. To je podľa Klusa otázka ďalšej diskusie. Nevie si predstaviť, že by otočili a nedodržiavali niečo, s čím súhlasili.

 

Klus zároveň pripomenul, že nádej umiera posledná a stále je čas do 31. augusta. Za nezvrátiteľný proces označil to, že ministri SaS podajú demisiu. Klus nie je rád, že celé dva mesiace sa spory dostali do osobnej roviny. Problém vnímal hlavne v tom, že sa nedodržiavali pravidlá, ktoré si nastavili v koaličnej dohode, napríklad schvaľovanie zákonov s opozíciou alebo spôsob predkladania zákonov.

 

img

 

Toto sa podľa neho nepodarilo vyriešiť počas leta. „Som za to, aby sa nastavili pravidlá tak, aby sme mohli fungovať vo vláde zmysluplným spôsobom. Rešpektujem rozhodnutie republikovej rady, ktoré sa rozhodlo, že tam bude explicitne táto požiadavka,“ odpovedal na otázku, či je za odchod Matoviča z vlády.

 

Vetrák si myslí, že SaS nemala úprimný záujem ostať v koalícii. „SaS chce z nejakého dôvodu uniknúť pred zodpovednosťou,“ povedal. Nemyslí si, že by sa odchodom Matoviča z vlády rozpadol poslanecký klub OĽaNO, hoci pripúšťa, že by niektorí poslanci mohli na to reagovať odchodom.

 

Klus povedal, že sa počíta s tým, že po odchode z rezortu diplomacie by sa mal vrátiť do poslaneckého klubu SaS. Dovtedy chce odovzdať agendu svojmu nástupcovi.

 

„Momentálne máme v strane nastavené pravidlá tak, že zotrváme tak dlho, ako bude potrebné, aby sme korektne odovzdali agendu novým štátnym tajomníkom,“ pripomenul. Klus počul o ponuke pre Ivana Korčoka zotrvať na poste šéfa slovenskej diplomacie. Nevie si predstaviť lepšieho ministra ako jeho, no Korčok je podľa neho typ človeka, ktorý dodržiava to, čo sľúbil.

 

img

 

Vetrák zatiaľ nedostal ponuku byť ministrom spravodlivosti, „Ak by som ju dostal, budem to vyhodnocovať,“ povedal. Nechcel špekulovať o nástupcoch za OĽaNO, na poslaneckom klube o tom nehovorili. Budú to riešiť hneď, ako sa SaS rozhodne odísť z vlády.

 

Možno vás zaujme: Opozícia vyzvala koalíciu na podporu návrhu Sme rodina na zmenu ústavy. Je potrebné začať s výrobou a stanovením ceny elektriny!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona