Neviditeľné mestá Itala Calvina vychádzajú v nezvyčajnej grafickej úprave

NETKY.SK • 13 Január 2017, 14:55 • 2 min
Neviditeľné mestá Itala Calvina vychádzajú v nezvyčajnej grafickej úprave

BRATISLAVA - Na slovenský knižný trh prichádza v nezvyčajnej grafickej úprave publikácia Neviditeľné mestá. Legendárnu knihu Itala Calvina, ktorú vydavateľ označil za malý literárny, grafický aj tlačiarsky klenot, ilustrovala Daniela Olejníková, preložil Stanislav Vallo, graficky spracoval Palo Bálik.

slovakia

left justify in out

Mestá nazvané menami žien, podmanivé opisy ulíc, striech, oblokov, ľudí, vôní a zvukov, mestá, ktoré sú exotické a pritom svojím spôsobom každému povedomé, mestá, ktoré sú vystavané z kameňa a predsa sa neustále menia, mestá, ktoré sa rozrastajú a pohlcujú všetko naokolo, aj samotného človeka. Mestá, ktorými prešiel (alebo nie?) počas svojich diplomatických misií Marco Polo a o ktorých si v príjemnom tieni záhrad necháva rozprávať veľký Kublaj chán.

 

Kniha Neviditeľné mestá je beštiárom 55 miest, ktoré sú usporiadané do jedenástich kapitol (Štíhle mestá, Skryté mestá, Nepretržité mestá, Mestá a pamäť) a ktoré v sebe spájajú jedno jediné mesto - Polove rodné Benátky.

 

"Je fascinujúce koľko tvárí im cestovateľ, diplomat a posol vie dať. A je menej fascinujúce, koľkorakými cestami napokon privádza Calvino svojho čitateľa k poslednej vete, v ktorej je ukryté kľúčové posolstvo pre našu prítomnosť," avizuje vydavateľ.

 

Knihu v rafinovanej grafickej úprave Pala Bálika ozvláštňuje množstvo ilustrácií Daniely Olejníkovej, ktoré sú na prvý pohľad neviditeľné a každý čitateľ ich môže no nemusí odkryť.

Italo Calvino (1923-1985) je spisovateľ, mysliteľ, literárny kritik, prekladateľ, jedna z najpozoruhodnejších osobností talianskej literatúry a kultúry. Je autorom mnohých diel, románov, poviedok i esejí, ktorým sa dostalo nespochybniteľné miesto aj v kontexte svetovej literatúry (Rozdvojený vikomt, Barón na strome, Nejestvujúci rytier, Keď cestujúci jednej zimnej noci, Palomar, Odkazy tretiemu tisícročiu, Americké prednášky, Neľahké lásky, Marcovaldo, Slnko v znamení jaguára).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies