Nevidím dôvod opätovne predkladať pôžičku Grécku poslancom NR SR

NETKY.SK • 25 August 2010, 07:58 • 2 min
Nevidím dôvod opätovne predkladať pôžičku Grécku poslancom NR SR

Nevidím dôvod opätovne predkladať pôžičku Grécku poslancom NR SR

slovakia

left justify in out

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS) nevidí dôvod, aby mala opäť predkladať poslancom Národnej rady SR návrh pôžičky pre Grécko, ktorý už raz parlament zamietol. Uviedla to po dnešnom rokovaní Koaličnej rady ako odpoveď na otázku, či je pripravená aj na variant, že by ju o opätovné predloženie zmluvy požiadala nemecká kancelárka Angela Merkelová. S tou sa stretne v stredu (25.8.) v Berlíne.
"Európa je typická princípom solidarity, demokracie a tolerancie. My sme neporušili nič, podmienečný súhlas s pôžičkou bol podmienený ratifikáciou v parlamente. Zvolení poslanci hlasovali tak, ako im kázalo svedomie," vysvetlila premiérka. Tvrdí, že Slovensko tým neporušilo ani právne predpisy, lebo takúto formu pomoci neobsahuje žiadna zmluva s EÚ. "Neporušili sme ani étos solidarity, lebo tú voči občanom Grécka prejavujeme a prejavíme, ale odmietame solidarizovať so zlyhaním Paktu stability či Európskej centrálnej banky," dodala.
Šéfky vlád SR a Nemecka budú hovoriť najmä o vzájomnej hospodárskej spolupráci a aktuálnych hospodársko-finančných otázkach v európskej politike. Merkelová už predtým avizovala, že bude s Radičovou osobne riešiť aj neschválenie finančnej pomoci Grécku. Slovensko sa pre to dostalo pod paľbu kritiky, ktorá bola najsilnejšia práve z Nemecka. "Všetky členské štáty dali politický sľub, že pomôžu Grécku," uviedol hovorca kancelárky s tým, že každý člen závisí od solidarity, ktorá nie je jednosmernou cestou.
O tom, že SR neposkytne Aténam bilaterálnu pôžičku, rozhodla Národná rada SR 11. augusta. Stala sa tak jedinou krajinou eurozóny, ktorá neprispeje na pomoc Grécku. Tá mala v priebehu nasledujúcich troch rokov dosiahnuť sumu 816 miliónov eur. Poslanci parlamentu sa tak stotožnili s odporúčaním kabinetu Ivety Radičovej. S účasťou Slovenska na celkovom záchrannom balíku 110 miliárd eur zo strany členských krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu súhlasila ešte predchádzajúca vláda Roberta Fica (Smer-SD). Po júnových parlamentných voľbách však nová exekutíva prehodnotila pozíciu SR k tejto otázke.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona