Nevidiacim na priechode nezastavilo vyše 18 percent vodičov

NETKY.SK • 13 Október 2017, 19:34 • 2 min
Nevidiacim na priechode nezastavilo vyše 18 percent vodičov

BRATISLAVA - Nevidiacim chodcom s bielou palicou zastavilo tento rok na priechode pre chodcov o niečo viac vodičov než vlani. Počas dnešnej celoslovenskej dopravno-osvetovej akcie im nezastavilo 18,3 percenta vodičov. Vlani tak neurobilo 19,5 percenta z nich.

slovakia

left justify in out

Poukázať na potrebnú zvýšenú ohľaduplnosť a pozornosť voči chodcom so zrakovým postihnutím bolo cieľom ôsmeho ročníka dopravno-preventívnej akcie Deň bielej palice. Vodiči na slovenských cestách sa tak dnes ocitli pod drobnohľadom preventistov z Prezídia Policajného zboru i Mestskej polície Bratislavy. Nevidiaci na 54 priechodoch pre chodcov v 47 slovenských mestách zdvihnutím a jemným zamávaním bielej palice naznačovali vodičom, že chcú prejsť na opačnú stranu cesty. Kto figurantom nedal prednosť, zastavila ho polícia.

 

"V štatistike Dňa bielej palice 2017 svieti číslo 18,3. Presne toľko percent áut nedalo chodcom s bielou palicou po signalizácii na priechode prednosť," povedala koordinátorka akcie Dušana Blašková z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Najmenej zodpovedne sa dnes správali vodiči v Bratislavskom kraji. Nevidiacim chodcom s bielou palicou tu nezastavilo na priechode 27,4 percenta vodičov. Najzodpovednejšie v rámci Slovenska sa jazdilo v Košickom kraji. Nevidiacim tu nezastavilo 12,7 percenta šoférov.

 

"Aj ľudia so zrakovým postihnutím sa púšťajú cestou-necestou, akurát s bielou palicou v ruke a vodiči sa musia naučiť, ako stretnutie s nimi zvládnuť bez stresu a hlavne bez nebezpečenstva," podotkla Blašková.

 

V roku 2016 sa akcia uskutočnila v 49 mestách a na 57 priechodoch pre chodcov. Nevidiacemu vtedy nezastavilo 19,5 percenta vodičov. Najhoršie obstál s 29 percentami Prešovský kraj, naopak najlepšie Trenčiansky kraj s 13 percentami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona