Nevidiacim chodcom s palicou nezastavilo 20,6 percenta vodičov

NETKY.SK • 16 Október 2015, 06:54 • 2 min
Nevidiacim chodcom s palicou nezastavilo 20,6 percenta vodičov

BRATISLAVA - Na Slovensku bol dnes dopoludnia Deň bielej palice, ako ukázali jeho výsledky, nevidiacim chodcom s bielou palicou nezastavilo na priechode 20,6 percenta vodičov.

slovakia

left justify in out

Výsledky agentúre SITA poskytla Ivana Potočňáková z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Najmenej zodpovední sú šoféri v Košickom kraji, nezastavilo 43,95 percenta vodičov. Naopak, najzodpovednejší sú v Trenčianskom kraji, kde nevidiacim nezastavilo 12,90 percenta vodičov. "Akciu v tomto roku ovplyvnili poveternostné podmienky, na siedmich plánovaných priechodoch sa akcia nekonala práve pre zlé počasie," poznamenala Potočňáková. Akcia sa uskutočnila na 53 priechodoch pre chodcov v 46 mestách.


V minulom roku bol akcia s názvom Deň bielej palice v 49 mestách a na 65 priechodoch pre chodcov. Nevidiacemu chodcovi s bielou palicou vlani nezastavilo 14,71 percenta vodičov.


Figuranti s palicami dnes verejnosti pripomínali, že aj nevidiaci sú účastníkmi cestnej premávky. Už šiesty ročník dopravno-výchovnej celoslovenskej akcie Deň bielej palice bol dnes od 8:00 do 12:00. Pri príležitosti Svetového dňa bielej palice akciu pripravila Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) spolu s Prezídiom Policajného zboru. Cieľom akcie bolo zvyšovať povedomie vodičov o funkcii a význame bielej palice, a tým aj bezpečnosť nevidiacich chodcov i samotných vodičov. Nevidiaci figuranti – aktívni používatelia bielej palice sa dnes snažili prejsť cez priechody pre chodcov bez svetelnej signalizácie. Biela palica je na priechode pre chodcov znamením, že vodič musí zastaviť. Niekoľko desiatok metrov za priechodom hliadkovali policajti. Ak vodič nedal človeku s bielou palicou prednosť, policajti ho zastavili, poučili o priestupku a odovzdali mu informačný leták s vysvetlením významu a funkcie bielej palice.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies