Nevidiaci súťažili v čítaní a písaní Braillovho písma

NETKY.SK • 26 Október 2013, 18:17 • 2 min
Nevidiaci súťažili v čítaní a písaní Braillovho písma

LEVOČA - Všetci účastníci boli zrakovo postihnutí. Podujatie sa konalo v priestoroch Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu.

slovakia

left justify in out

Svoje schopnosti v rýchlosti čítania a písania Braillovho písma si dnes v Levoči zmerali účastníci celoslovenského finále tejto súťaže. V disciplíne čítanie zvíťazili v jednotlivých kategóriách Kvetoslava Bedeová z Fiľakova a Jana Hrnčárová z Nitry. V rýchlom písaní na tzv. Pichtovom písacom stroji si prvé miesto odniesla Michaela Fučková z Martina. TASR o tom informovala riaditeľka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNaSS) Ivana Potočňáková.

Za chyby pri čítaní a písaní sa udeľovali trestné sekundy, rozhodovala teda nielen rýchlosť, ale aj presnosť. Výsledný najrýchlejší čas pri čítaní textu bol minúta osem sekúnd a pri písaní dve minúty jedna sekunda.

Všetci účastníci boli zrakovo postihnutí. Podujatie sa konalo v priestoroch Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu. Disciplína čítanie bola rozdelená na ľudí, ktorí sa naučili Braillovo písmo v základnej škole pre nevidiacich a tých, ktorí sa ho naučili v dospelom veku.

Z celkového počtu 68 súťažiacich postúpilo do celoslovenského finále 21, z toho sedem v disciplíne písanie a 14 v disciplíne čítanie. "V kontexte využívania elektronických médií nás veľmi teší, že medzi nevidiacimi a slabozrakými je stále záujem o používanie Braillovho písma," uviedla Potočňáková.

Moderné elektronické zariadenia sú na jednej strane veľkým pomocníkom nevidiacich ľudí pri získavaní informácií, ale majú aj nepriaznivé dôsledky. "Výskumy v zahraničí jasne preukázali, že obmedzovanie aktívneho čítania Braillovho písma, ktoré je nahradzované počúvaním textu čítaného hlasom, má vplyv na rozvoj verbálnej komunikácie a schopnosti štylizovať náročnejší text. Preto Braillovo písmo ostáva najdôležitejším atribútom slepeckej gramotnosti a naším cieľom je tento plamienok udržiavať a rozdúchavať," hovorí podpredseda ÚNaSS Josef Zbranek.

Braillovo písmo funguje na princípe plastických bodov vyrazených do papiera, čitateľ ho vníma hmato



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona