Nevidiaca autorka Miška Mihoková krstila už svoju tretiu knihu

NETKY.SK • 7 Máj 2018, 14:00 • 2 min
Nevidiaca autorka Miška Mihoková krstila už svoju tretiu knihu

TRNAVA - Uvedenie knihy Michaely Mihokovej Všetci sme cigáni do života sa konalo v uplynulých dňoch v priestoroch Strednej priemyselnej školy v Trnave. Tretí titul z pera autorky vzbudil veľkú pozornosť už v rámci samotného „krstu“.

slovakia

left justify in out

Knižka má totiž nezvykle až štyroch „krstných rodičov“. Sú nimi speváčka Anita Soul, spisovateľky Kristína Ježovičová a Lucia Braunová a verný čitateľ Ondrej K.

 

„Veľmi ma zaujala samotná téma knihy. Sama som Rómka a rasizmus považujem za výrazný problém spoločnosti. Určite o ňom treba hovoriť,“ vyznala sa Anita Soul.

 

 

img

Miška Mihoková a Anita Soul. Foto: Dominika Líšková

 

 

Miška Mihoková nenechala nič na náhodu a všetko vsadila na symboliku. Jej najnovší román má totiž až štyri hlavné postavy, ktorých osudy nie sú vôbec jednoduché. Všetci sme cigáni je titul o rasizme, o tvrdom prostredí, z ktorého jediným únikom je láska, aj o cigánskom srdci.

 

Hana sníva o dobrodružstve, no nemá naň dosť odvahy. Lucia chce žiť naplno, no kvôli zákernej chorobe nemôže. Obom zmení osud On, hoci mal pôvodne úplne iné plány. Z úbohej pomsty je zrazu láska, z povrchnosti hĺbka a z banalít podstata. Svet sa podľa autorky rozdeľuje iba na dve skupiny ľudí - tých, ktorí cigánske srdce majú a tých, ktorí ho ešte len hľadajú.

 

Miška je pre mnohých inšpiráciou

 

Krstilo sa zapaľovačom, vlasmi, topánkou a ružovým sprejom, čo opäť korešpondovalo so samotným dejom príbehu. Na javisku spieval Kamil Polakovič, zvaný aj Cigánsky kráľ, s kapelou a nechýbalo ani miestne gospelové zoskupenie. Program moderovala knižná blogerka Jana Paveleková.

 

„Všetci sme cigáni je výnimočná kniha z viacerých dôvodov, ale pre mňa je nezabudnuteľná nielen kniha, ale aj samotný krst. Navždy budem mať v pamäti, ako som túto nádhernú chvíľu mohla moderovať. Miška, ďakujem... Inšpiruješ ma každý deň a na tom sa nič nezmení. Si úžasná a kiež by bolo viac takých ľudí ako si ty. Prajem ešte touto cestou tebe aj knižke veľa čitateľov,“ skonštatovala blogerka po krste. 

 

 

img

Zľava Jana Paveleková, Miška Mihoková a Anita Soul. Foto: Dominika Líšková

 

 

Napísanie knihy ju zmenilo

 

Samotná autorka Michaela Mihoková už doposiaľ napísala knihy Poškvrnená (Elist, 2017), za ktorú získala v súťaži Knižná revue druhé miesto v kategórií Debut roka 2017 a Nevidím zlo (Bestseler, 2017). Novinka Všetci sme cigáni vyšla v týchto dňoch vo vydavateľstve Maxim.

 

“Viem, že to bude znieť zvláštne, ale napísanie tejto knihy ma zmenilo. A ja som šťastná, že sa o ten príbeh môžem podeliť aj s ostatnými. A či už vás kniha osloví alebo nie, venujem ju úplne každému,“ vraví Miška, ktorú zdravotný hendikep nepoložil na kolená, ale naopak motivoval k pracovitosti a túžbe ísť si za svojimi snami.

 

„Na mne pri tvorbe vôbec nezáleží. Je jedno, či nevidím, či mám dve hlavy alebo šesť prstov na ruke. Skutočne dôležité sú len postavy. Samozrejme, asi nikdy nebudem schopná takého vizuálneho opisu ako moji kolegovia, ale snažím sa urobiť z hendikepu výhodu a vytvoriť si vlastný štýl.“

 

Poslušná, no vie i rebelovať

 

Miška tvrdí, že je extrovert aj introvert, čitateľná aj nepredvídateľná. „Som poslušná, ale viem aj rebelovať. Som strašne urečnená, ale keď treba, viem byť aj ticho. Som závislá na sladkostiach, viem sa prispôsobiť zmenám, ale pritom si vždy zachovávam kus minulosti.“

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies