Nevidí dôvod, aby opozícia nepodporila zúženie imunity poslancov

NETKY.SK • 15 Júl 2010, 11:53 • 2 min
Nevidí dôvod, aby opozícia nepodporila zúženie imunity poslancov

Nevidí dôvod, aby opozícia nepodporila zúženie imunity poslancov

slovakia

left justify in out

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) sa pre zmenu Ústavy SR v súvislosti s obmedzením poslaneckej a sudcovskej imunity chce stretnúť s opozičnými stranami. Podľa jej slov sa toto stretnutie jej ľudia už pokúšajú dohodnúť. Ako vyhlásila po dnešnom mimoriadnom rokovaní vlády, nevidí jediný dôvod, ktorý by mohol byť prekážkou pri hlasovaní za podporu návrhu či už zo strany koalície, alebo opozície. Podotkla, že súčasná opozícia opakovane tvrdila, že má záujem na riešení tohto problému a že sa pozitívne stavia k okliešteniu imunity. "Bola by som rada, keby sme našli spoločnú reč."
"Demokratizácia spoločnosti, rovnosť pred zákonom, zvýšenie dôveryhodnosti inštitúciám, ktoré reprezentujú tento štát, teda aj zvýšenie dôveryhodnosti Národnej rady SR a výkonu poslaneckej profesie a poslania poslaneckého predpokladá, že poslanci budú mať zvýšenú dôveru občanov, že sa na nich budú vzťahovať rovnaké pravidlá a rovnaké zákony," konštatovala na margo navrhovanej zmeny Radičová. Nevidí preto dôvod, aby záujem zvýšenia dôveryhodnosti poslancov a parlamentu mali byť prekážkou pri hlasovaní. "Každý poslanec bude hlasovať podľa svojho svedomia."
"Je začiatok volebného obdobia, takže je vhodný čas na nastavenie nových pravidiel správania sa poslancov, vrcholných reprezentantov tejto krajiny a na navodenie nového vzťahu medzi poslancami a občanmi," konštatovala predsedníčka vlády. Poznamenala, že návrh nie je poznačený predvolebnou rétorikou. "Je to teda čistá podoba vzťahu jednotlivých politických strán k našim občanom."
Poslancom Národnej rady (NR) SR by sa mala zúžiť imunita iba na hlasovanie a na výroky prednesené v parlamente. Oklieštenie imunity sa má dotknúť aj sudcov, ktorým sa ponechá len na ich rozhodovaciu činnosť. Po novom by nemal byť potrebný ani súhlas pléna na trestné stíhanie poslancov. Návrh ústavného zákona a novely Trestného poriadku v tomto duchu z dielne premiérky dnes vláda na svojom mimoriadnom zasadnutí odobrila.
Zmeny, ktoré ústavný zákon prináša, by v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a podpise prezidenta mali začať platiť od 1. novembra tohto roku. Na ich schválenie v parlamente však bude koalícia potrebovať aj podporu z radov opozície, keďže disponuje iba 79 hlasmi. Na schválenie ústavného zákona je potrebná podpora 90 poslancov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies