Nevídané: Izraelský veľvyslanec zablahoželal Rusku k víťazstvu nad IS v Sýrii

NETKY.SK • 7 December 2017, 19:19 • 2 min
Nevídané: Izraelský veľvyslanec zablahoželal Rusku k víťazstvu nad IS v Sýrii

MOSKVA - Izraelský veľvyslanec v Moskve Gary Koren zablahoželal Rusku k víťazstvu nad Islamským štátom v Sýrii a priznal jeho úlohu pre tento úspech.

slovakia

left justify in out

"Blahoželáme Rusku k víťazstvu nad Islamským štátom... Bolo to možné vďaka ruskej prítomnosti," citovala izraelského veľvyslanca agentúra TASS.

 

Gary Koren zároveň vyjadril znepokojenie z posilnenia vojenskej prítomnosti Iránu v regióne napriek tomu, že teroristi sú už porazení. "Teraz si budujú (Iránci) svoju vojenskú prítomnosť, ktorú už nepotrebujú, ale aj ekonomickú prítomnosť," uviedol.

 

Totálnu porážku IS na oboch brehoch rieky Eufrat v Sýrii oznámil v stredu ruský prezident Vladimir Putin - krátko po tom, čo avizoval, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie vo voľbách hlavy štátu v marci 2018.

 

O úplnom oslobodení Sýrie od teroristov následne informoval aj náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov. Taktiež uviedol, že Rusko je pripravené pomôcť Američanom s likvidáciou militantov IS v západných častiach Iraku.

 

Denník Washington Post koncom novembra uviedol, že sily lojálne sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a jeho ruskí a iránski spojenci čistia od IS posledné mestá v krajine. Porážka IS je tak bezprostredná, čím sa zároveň blíži ku koncu aj ospravedlňovanie americkej vojenskej prítomnosti v krajine. Avšak náhle stiahnutie USA zo Sýrie by podľa denníka viedlo k tomu, že prezident Bašár Asad úplne ovládne krajinu a bude mať zaručené politické prežitie - výsledkom by bolo aj to, že zvíťazil Irán.

 

Aby sa tak nestalo, americkí predstavitelia tvrdia, že plánujú udržiavať prítomnosť amerických vojakov na severe Sýrie, kde USA vycvičili a pomáhali Sýrskym demokratickým silám (SDF) pod vedením Kurdov v boji proti IS a kde chcú vytvoriť novú miestnu vládu, bez ohľadu na tú Asadovu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona