Neuveriteľné: Žena z Vietnamu podstúpila 18 interrupcií v snahe splodiť syna

NETKY.SK • 29 Máj 2015, 14:10 • 2 min
Neuveriteľné: Žena z Vietnamu podstúpila 18 interrupcií v snahe splodiť syna

HANOJ - Príbeh Vietnamky, ktorá podľa vlastných slov bola po neúspešných pokusoch počať syna na 18 interrupciách, vyvolal dnes medzi užívateľmi internetu solidárne reakcie voči praktikám výberu pohlavia dieťaťa. Vládni predstavitelia však tvrdia, že tento zvyk už dosiahol v krajine znepokojujúcu úroveň.

slovakia

left justify in out

Tento týždeň sa žena objavila v televízii so zahalenou tvárou. Opísala, ako dala život štyrom dcéram, ale manželovo sklamanie a jej depresie ju viedli k opakovanému prerušeniu tehotenstiev, keď mal plod ženské pohlavie.

 

"Bola som veľmi frustrovaná a chcela som spáchať samovraždu, mať už všetko za sebou," uviedla žena, ktorú v správe citovala tlačová agentúra DPA.

 

"Môj manžel si stále hľadá niekoho, kto mu dokáže porodiť syna," dodala Vietnamka v televízii.

 

Sociálne médiá zaplavili po odvysielaní ženinho príbehu reakcie šokovaných ľudí. "Je to smutné, že sa tejto žene nepodarilo zvíťaziť nad zastaraným myslením," napísal jeden čitateľ na spravodajskej stránke Kenh14.vn.

 

Interrupcie na základe pohlavia sú dávno známym javom v Indii a Číne, ale v posledných rokoch ich počet prudko stúpol aj vo Vietname.

 

 

Z nedávneho prieskumu vyplýva, že v niektorých vidieckych provinciách Vietnamu je nerovnovážny pomer 150 chlapcov na 100 dievčat. Vďaka tomu je celoštátny pomer 120 chlapcov na 100 dievčat - nastal teda nárast oproti pomeru 111 na 100 z roku 2011.

 

Na prelome 20. a 21. storočia sa pomer pohlaví novorodencov vo Vietname blížil k svetovému priemeru 104 chlapcov na 100 dievčat. K zväčšujúcej sa nerovnováhe prispieva lepšia dostupnosť kliník, ktoré môžu skoro určiť pohlavie plodu a tiež prerušiť tehotenstvo.

 

Úrady sa snažia riešiť túto nerovnováhu tak, že zakazujú lekárom na klinikách prezrádzať matkám a otcom, či čakajú chlapca alebo dievča. Táto metóda však zriedkakedy prináša výsledky, pretože lekári používajú jemnejšie náhradné výrazy - "vtáča" pre chlapca a "motýľ" pre dievča.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona