Neuveriteľné VIDEO: Socha v múzeu sa samovoľne otáča!

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 15:23 • 2 min
Neuveriteľné VIDEO: Socha v múzeu sa samovoľne otáča!

MANCHESTER – Neuveriteľné video, zverejnilo múzeum v anglickom Manchesteri. Asi 30-centimetrová štyritisíc rokov stará socha sa bez cudzieho zásahu otáča okolo vlastnej osi.

slovakia

left justify in out

Socha bola nájdená v hrobe faraóna a slúži ako obeta egyptským bohom. V múzeu sa nachádza už takmer 80 rokov. Kurátor múzea Campbell Price si na nej však všimol niečo nezvyčajné. „Jedného dňa som si všimol, že sa otočila,“ povedal Price. „Je to veľmi zvláštbe, pretože iba ja mám kľúče od miestnosti,“ perzradil Price.

Kurátor si najskôr iba myslel, že niekto si z neho vystrelil. „Keď som sa ďalší raz pozrel, socha bola otočená iným smerom a o deň neskôr zase iným smerom.“ Price vrátil sochu do pôvodnej pozície a namieril na ňu kameru. Zistil, že sochou nikto nehýbe, ale hýbe sa sama.

Podľa Pricea „starý Egypťania verili, že takéto sochy môžu slúžiť ako alternatívne úkryty pre duše zosnulých ľudí.“

Fyzik Brian Cox si myslí, že pohyb sochy má na svedomí tzv. diferenciálne trenie. „Tieto dva povrchy - kameň a sklo na seba pôsobia a vytvárajú vibrácie, ktoré spôsobujú otáčanie sochy,“ povedal Cox.

Priceov postoj ku Coxovej teórii skeptický, pretože „socha je na rovkaom povrchu už 80 rokov a nikdy predtým sa nepohla.“

Nech už pohyb sochy spôsobuje hocičo, pohyb sochy je veľmi zaujímavý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies