Neuveriteľné veci dokázali ľudia kradnúť počas pilotného enviro-projektu

NETKY.SK • 19 Október 2020, 12:14 • 2 min
Neuveriteľné veci dokázali ľudia kradnúť počas pilotného enviro-projektu

Obyvateľom Nových Zámkov sa počas dvoch mesiacov pilotného projektu podarilo vytriediť tri tony kuchynského odpadu.

slovakia

left justify in out

NOVÉ ZÁMKY - V pilotnom projekte bolo zapojených 23 vchodov, ale aj 16 rodinných domov. Projekt sa začal v auguste. Radnica takto chcela zistiť údaje o počte biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu, ktoré produkujú domácnosti.

 

Správanie ľudí

Zistili tak aj nálady obyvateľstva, či sa do takéhoto triedenia zapoja a v akej miere. Odpad zbierlai do vedierok s biologicky rozložiteľnými vreckami. Pred bytové domy, ktoré sa do projektu zapojili, pristavili uzamykateľné zberové kontajnery a každý zúčastnený vchod dostal kľúč.

 

img

 

Aj krádeže

Počas trvania akcie mesto na žiadosť niektorých domácností zvyšovalo počet biologicky rozložiteľných vreciek na odpad. Počas akcie sa došlo aj ku krádeži niekoľkých vedierok, dokonca aj s odpadom. No išlo skôr o výnimku, mestský úrad zdôraznil, že väčšina obyvateľov bola zodpovedná.

 

100 kg ročne

Podľa odhadov analytikov jeden Slovák ročne vyprodukuje 100 kíl potravinového odpadu. V Nových Zámkoch počas dvoch mesiacov odviezla zberová spoločnosť spolu približne tri tony, čo predstavuje priemerne 4,23 kilogramu vytriedeného kuchynského odpadu na obyvateľa rodinného domu a 3,27 kilogramu na obyvateľa domácnosti v paneláku za dva mesiace.

 

Ďalšie náklady

Vďaka tomuto však klesol počet odpadu v zmesových komunálnych odpadoch. Obce a mestá sa už pripravujú na svoju novú povinnosť, aby separovali práve tento typ odpadu. Vytriedený kuchynský odpad bude treba ešte odviezť na najbližšiu bioplynovú stanicu alebo spaľovňu a tam ho zlikvidovať. Preto vzniknú aj ďalšie náklady.

 

 

Bijú na poplach

Práve preto mestský úrad v Nových Zámkoch bije na poplach. Predsedníctvo Únie miest Slovenska preto žiadajú účinnosť zákona oddialiť. Aj radnica mesta sa snaží zvýšiť poplatky za odvoz odpadu. Súčasné poplatky vybraté od obyvateľov zďaleka nestačia pokryť náklady na odpadové hospodárstvo.

 

Kto hradí rozdiel?

V roku 2018 dalo mesto za odpad 1,754 milióna eur, vlani to bolo viac ako 1,806 milióna eur. Sadzby poplatku pre obyvateľov mesta sa naposledy upravovali v roku 2012. V roku 2018 vybralo mesto na poplatkoch od obyvateľov za odpad takmer 1,186 milióna eur, rok predtým len 1,134 milióna eur. Rozdiel hradí samospráva z rozpočtu.

 

Chcú 16-tisíc vedierok

A aj samotné výpadky z likvidácie kuchynského odpadu tak pôjdu na ramená mesta Nové Zámky. Práve preto si radnica potrebovala pilotným projektom overiť správanie ľudí. „Obyvatelia ho budú odnášať individuálne na mestský zberný dvor. Mesto sa zapája do výzvy Envirofondu a bude sa uchádzať o dotáciu na zakúpenie 16-tisíc plastových vedierok na zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu,“ uviedlo vedenie radnice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona