Neuveriteľné: V Poľsku našli trosky lietadla z druhej svetovej vojny a členov posádky

NETKY.SK • 26 August 2015, 06:57 • 2 min
Neuveriteľné: V Poľsku našli trosky lietadla z druhej svetovej vojny a členov posádky

VARŠAVA - Vrak sovietskeho stíhacieho bombardéra a pozostatky dvoch členov posádky tohto stroja, zostreleného Nemcami v roku 1945, našli v prítoku rieky Bzura v strednom Poľsku vďaka výnimočne nízkej hladine vody súvisiacej so suchom. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na múzeum v meste Wyszogród.

slovakia

left justify in out

Bádatelia objavili vrak v bahnitom prítoku rieky Bzura neďaleko dediny Kamion v nedeľu 23. augusta. Zvyšky lietadla premiestnili do múzea v blízkom Wyszogróde, kde ich preskúmajú. Na sobotu 29. augusta sú naplánované ďalšie pátracie práce. Odborníci sú presvedčení, že ide o lietadlo typu P-2.

 

Šéf múzea Zdzislaw Leszczynski dnes pre agentúru AP povedal, že našli aj časti sovietskych uniforiem, padák, kabátový golier z ovčej kožušiny, časti čižiem, pilotovu osobnú pištoľ typu TT, vysielačku a množstvo munície do ťažkých zbraní. V tom čase ustupovala cez oblasť smerom k Berlínu nemecká armáda, unikajúca pred postupujúcou sovietskou Červenou armádou.

 

Leszczynski oznámil, že o náleze informoval ruské veľvyslanectvo vo Varšave. Šéf múzea vyjadril nádej, že posádku dokážu identifikovať a náležite ju pochovať na vojenskom cintoríne.

 

Hovorkyňa ruského veľvyslanectva Valerija Perežinskaja uviedla, že predstavitelia ešte čakajú na písomné oznámenie, ale nález pokladajú za významný. Hovorkyňa je podľa svojich slov presvedčená, že posádku identifikujú pomocou čísiel na vraku a potom patrične pochovajú. V boji proti nacistickej nemeckej armáde zahynulo na poľskom území približne 600.000 sovietskych vojakov.

 

Prístup k troskám a ľudským pozostatkom umožňujú nedávne suchá, ktoré spôsobili v Poľsku rekordne nízke hladiny riek.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona