Neuveriteľné: V Karibiku je dedinka, v ktorej sa deti rodia ako dievčatká a vyrastú z nich chlapci

NETKY.SK • 21 September 2015, 19:05 • 2 min
Neuveriteľné: V Karibiku je dedinka, v ktorej sa deti rodia ako dievčatká a vyrastú z nich chlapci

LONDÝN – Toto je najšialenejšia vec, akú si dnes na internete prečítate.

slovakia

left justify in out

V Karibiku existuje miesto, kde dievčatám rastie penis a menia sa na chlapcov, a to hneď ako vstúpia do puberty.

 

Malá dedinka s názvom Salinas, provincia Barahona, v Dominikánskej republike sa objavila v novom dokumente BBC, kde sa rozoberá fenomén, ktorý sa vyskytuje u 90% miestnych detí, ktoré sa rodia ako dievčatá.

 

Tento fenomén je známy ako „guevedoces“, čo doslova znamená „penis v dvanástich“. V medicíne je táto transformácia označovaná ako „pseudohermafrodit“.

 

Objavila ho v sedemdesiatych rokoch lekárka Julianne Imperato a odvtedy mnoho vedcov spravilo výskumy a zistili, že je to úplne prirodzený stav.

 

Johnny (24), ktorý sa narodil ako Felicita vysvetlil, ako vyrastal:

 

img

 

„Pamätám si, že som nosil červené šaty. Narodil som sa doma. Nevedeli, akého som pohlavia. Keď som chodil do školy, nosieval som červenú sukňu. Nikdy sa mi nepáčilo obliekať sa ako žena. Keď mi chlapci doniesli hračky, vždy som sa s nimi hral.“

 

Tento fenomén spôsobuje vzácna genetická porucha, ktorú spôsobuje enzým zabraňujúci produkciu mužského sexuálneho hormónu v maternici, a keď sa dieťa narodí vyzerá ako dievčatko.

 

Keď prídu do puberty, začnú sa meniť. Pre BBC to opísal Doktor Michael Mosley: "Guevedoces niekedy nazývajú aj “machihembras”, čo znamená aj „najskôr žena, potom muž“. Keď sa narodia vyzerajú ako dievčatá. Keď však príde puberta zostúpia im semenníky a narastie im penis.

 

img

 

Keď doktorka Imperato skúmala Guevedoces objavila prečo sa deti nerodia s mužskými genitáliami. Chýba im totiž enzým nazvaný aj 5-α-reductase, ktorý mení testosterón na dihydro-testosterón.

 

Tento objav výrazne pomohol farmaceutickému priemyslu, za ktorý ďakujú najmä muži. „Objav dokotorky Imperatovej použili na vývoj lieku zvaného aj finasteride, ktorý blokuje enzým 5-α-reductase. Používa sa pri zväčšenej prostate, alebo proti plešateniu,“ dodáva Doktor Mosley.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies