Neuveriteľné: Štyrom tínedžerkám implantovali umelo vypestovanú vagínu!

NETKY.SK • 11 Apríl 2014, 10:29 • 2 min
Neuveriteľné: Štyrom tínedžerkám implantovali umelo vypestovanú vagínu!

CHICAGO - Štyrom mladým ženám, trpiacim zriedkavou genetickou poruchou, v USA úspešne implantovali vagíny vypestované v laboratóriu z ich vlastných buniek. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na článok publikovaný v prestížnom odbornom časopise Lancet.

slovakia

left justify in out

Dievčatá trpeli takzvaným MRK syndrómom (Mayerov-Rokitanského-Küsterov syndróm), vrodenou poruchou, ktorú charakterizujú vážne anomálie vo vývoji maternice a pošvy. V čase operácií mali od 13 do 18 rokov. Nové orgány vypestovali výskumníci v laboratóriu zo svalových a epitelových buniek odobratých z tiel pacientok. Vrstvy buniek postupne nanášali na skelet vyrobený z biologicky odbúrateľného kolagénu. 

 

Každý z orgánov lekári prispôsobili anatómii konkrétnej pacientky a umiestnili do špeciálneho inkubátora. Po týždni vaginálne implantáty voperovali do tiel pacientok a napojili ich na existujúce reprodukčné orgány. "S odstupom šiestich mesiacov sa nedal rozoznať rozdiel medzi vypestovaným a normálnym orgánom," uviedol Anthony Atala, riaditeľ Inštitútu pre regeneratívnu medicínu na Wake Forest Baptist Medical Center zo Severnej Karolíny. Atala o úspešnom zákroku informoval spoločne z kolegami z Mexika.

 

Lekári dospievajúce dievčatá po zákrokoch z rokov 2005-2008 dlhodobo monitorovali a počas ôsmich rokov im pravidelne vykonávali odborné vyšetrenia a odoberali vzorky tkanív. Implantované orgány sa podľa výskumníkov úspešne ujali a vyvíjali sa spoločne s nositeľkami, ktoré už medzitým dospeli. 

 

Mladé ženy udávajú normálnu funkciu vagíny i sexuálnu aktivitu. Dve z nich, ktoré sa narodili bez vagíny, ale s funkčnou maternicou, normálne menštruujú, takže nie je úplne vylúčené, že by v budúcnosti mohli aj otehotnieť. 

 

V laboratórnych podmienkach sa podobným spôsobom už podarilo vypestovať náhradné močové mechúry, močovody či priedušnice.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona