Neuveriteľné: Húsenice jedného druhu nočného motýľa dokážu konzumovať plast

NETKY.SK • 25 Apríl 2017, 10:14 • 2 min
Neuveriteľné: Húsenice jedného druhu nočného motýľa dokážu konzumovať plast

BRATISLAVA - Britsko-španielsky vedecký tím zistil, že húsenice nočného motýľa vijačky voštinovej (Galleria mellonella), ktoré sa živia včelím voskom, dokážu konzumovať aj umelú hmotu, konkrétne polyetylén.

slovakia

left justify in out

Ročná produkcia tohto plastu predstavuje približne 80 miliónov ton, pričom sa používa predovšetkým na výrobu nákupných tašiek a potravinových obalov. Rozklad polyetylénu trvá stovky rokov, húsenice spomínaného motýľa ho však dokážu spracovať za niekoľko hodín.

 

Paolo Bombelli a Christopher J. Howe z University of Cambridge spoločne s Federicou Bertocchini z Universidad de Cantabria si myslia, že v tráviacom trakte húseníc sa nachádzajú mikróby, ktoré dokážu rozkladať plasty.

 

"Musíme zistiť, ako tento proces funguje. Dúfame, že sa nám podarí prísť s technologickým riešením, ktoré minimalizuje problémy spojené s plastovými odpadmi. Chceme implementovať tento objav na účinný spôsob jeho zbavovania sa, aby sme tak zachránili životné prostredie pred nevyhnutnými dôsledkami hromadenia plastov v prírode," uviedol Bombelli, ktorý spoločne s kolegami publikoval výsledky výskumu v časopise Current Biology. Bombelli a Bertocchini si okrem toho objav nechali aj patentovať.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies