Neuveriteľné FOTO: Žena, ktorá prežila Osvienčim odpustila bývalému nacistickému dozorcovi

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 15:00 • 2 min
Neuveriteľné FOTO: Žena, ktorá prežila Osvienčim odpustila bývalému nacistickému dozorcovi

BERLÍN – Mnohí ľudia si pýtajú od iných odpustenie, ale iba málo ľudí je dostatočne silných na to, aby druhým dokázali odpustiť.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu, že prežila peklo, Eva Mozes Kor, ktorá ako jedna z mála prežila v koncentračnom tábore v Osvienčime, patrí medzi ľudí, ktorí dokážu odpúšťať.

 

Minulý týždeň 81-ročná Eva svedčila na súde s 93-ročným Oskarom Groeningom, bývalým nacistickým seržantom. Na konci mu poďakovala, že vzal na seba zodpovednosť za zverstvá, ktoré sa v tábore smrti diali.

 

Groening bol bývalý strážnik SS v Osvienčime a dohliadal na tisíce ľudí, ktorí pochodovali do plynovej komory. Je súdený za zodpovednosť za smrť 300-tisíc ľudí, za čo mu hrozí 15 ročný trest za mrežami.

 

„Žiadam vás o odpustenie. Morálne som vinný, ale či som vinný aj podľa trestného zákona, o tom rozhodnete vy,“ povedal Groening na súde.

 

Eva Mozes Kor, ktorá si v tábore zažila beštiálne medicínske pokusy, prišla za bývalým strážnikom a poďakovala mu za to, že má v sebe „toľko ľudskosti, že priznal zodpovednosť za to, čo spravil.“

 

Bývalý nacista jej odpovedal spôsobom aký nikto nečakal – objal ju a pobozkal na líce.

 

Osemdesiatjedenročná Eva zdieľala fotografiu s Groeningom na facebooku a k nej napísala: „Mnoho ľudí ma bude kvôli tejto fotografii kritizovať. Toto sú dve ľudské bytosti 70 rokov po tom, čo sa to všetko udialo. Nikdy nepochopím, prečo ľudia vždy uprednostňujú hnev pred dobrosrdečnými gestami.“

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies