Neuveriteľné čísla: V auguste prišlo do Nemecka vyše 100-tisíc žiadateľov o azyl

NETKY.SK • 3 September 2015, 07:09 • 2 min
Neuveriteľné čísla: V auguste prišlo do Nemecka vyše 100-tisíc žiadateľov o azyl

BERLÍN - Rekordných 104.460 žiadateľov o azyl pricestovalo minulý mesiac do Nemecka. Informoval o tom v stredu predstaviteľ nemeckej spolkovej krajiny Bavorsko, ktorú postihuje bezprecedentná vlna utečencov a migrantov. Ich prílev zaťažuje rozpočty nemeckých miest i obcí.

slovakia

left justify in out

Nemecko, krajina s pomerne liberálnymi azylovými zákonmi a veľkorysými výhodami, je v EÚ najväčším príjemcom ekonomických migrantov z juhovýchodnej Európy a ľudí utekajúcich pred vojnou na Blízkom východe. V správe to dnes pripomenula tlačová agentúra Reuters.


Od januára do augusta sa v nemeckom systéme Easy zaregistrovalo približne 413.535 ľudí, uviedol hovorca bavorskej ministerky sociálnych vecí Emilie Müllerovej.


Systém Easy sa využíva pri počiatočnej registrácii migrantov a utečencov prichádzajúcich do Nemecka. Podanie žiadosti o azyl je už iná, samostatná procedúra. Približne jedna tretina registrácií v auguste prebehla v Bavorsku, uviedol hovorca.


Európa zažíva najväčšiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny a ešte len musí nájsť spoločný prístup i riešenie. Tisíce ľudí z Blízkeho východu, Ázie a Afriky na nebezpečnej ceste po súši či po mori zomreli.


Nemecko očakáva, že tento rok tam požiada o azyl okolo 800.000 ľudí, čo je štvornásobok počtu z vlaňajška.
Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére povedal v stredu pre nemeckú televíznu stanicu ZDF, že Nemecko zvládne tento rok uvedený počet, ale na vyriešenie utečeneckej krízy treba veľa financií. Minister dodal: "Ale dokonca aj pre takú krajinu ako Nemecko je 800.000 ľudí príliš mnoho, keby to malo pokračovať tri, štyri, päť, šesť rokov po sebe."


Šéf diplomacie navrhol otvorenie utečeneckých registračných centier v Maďarsku za pomoci Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Práve do Maďarska prichádzajú tisíce utečencov a odtiaľ potom mnohí cestujú cez Rakúsko do Nemecka.


Hans-Peter Friedrich, zástupca šéfa konzervatívnej parlamentnej frakcie, povedal pre nemecké noviny, že prílev migrantov ohrozuje európsku schengenskú zónu. V nej sa cestuje bez pasov a bez hraničných kontrol.
"Ak nedokážeme zabezpečiť ochranu vonkajších hraníc EÚ, vrátane hraníc s balkánskymi krajinami, národné štáty zavedú skôr či neskôr svoje vlastné opatrenia, a potom bude Schengen ohrozený," povedal Friedrich pre dnešné vydanie regionálnych novín Rheinische Post.


Mestá sú preťažené novými príchodzími a chcú viac peňazí na ich ubytovanie a starostlivosť. Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala na spravodlivé porozdeľovanie žiadateľov o azyl v rámci EÚ a takisto varovala pred rasizmom, pretože v Nemecku takmer denne dochádza k útokom na azylové útulky.


V interview pre noviny Die Zeit minister de Maiziére povedal, že začlenenie nových utečencov môže byť ťažšie než pri predchádzajúcich skupinách migrantov, lebo zrejme až 20 percent je negramotných a budú mať problém nájsť si zamestnanie.


"Teraz prijmeme státisíce arabských moslimov a podľa všetkého, čo hovorí môj francúzsky kolega, je to rozdiel z hľadiska začlenenia podstatný rozdiel," citoval Die Zeit ministra zahraničných vecí.


Nemecko je domovom približne štyroch miliónov moslimov, väčšinou tureckého pôvodu. Nemecko už dlho zápasí s tým, aby začlenilo svoju tureckú populáciu - niektoré jej časti žijú v paralelných spoločenstvách, kde je turečtina hlavným jazykom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona