Neuveríte, čo všetko dokáže detský olej a zásyp

NETKY.SK • 21 August 2017, 11:34 • 2 min
Neuveríte, čo  všetko dokáže detský olej a zásyp

BRATISLAVA - Detský zásyp a olej síce tvoria základ kozmetickej výbavy pre najmenších, avšak väčšinou ich doma nájdu aj tí, ktorých deti už dávno chodia do školy. A to je dobre, pretože sa môžu hodiť napríklad pri upratovaní.

slovakia

left justify in out

Vystrekol vám olej pri smažení a mastná škvrna zostala aj na obľúbenom tričku? Ľahko sa jej zbavíte, keď na ňu hneď nasypete detský púder. Látku poriadne premasírujte a prebytočný zásyp vyklepte. Postup opakujte tak dlho, kým škvrna nezmizne.

 

Jednou z nevýhod koberca je, že sa v ňom postupom času usádzajú nepríjemné pachy. Máme pre vás tip, ako ho bez chemických čističov a osviežovačov vzduchu dostanete znovu do skvelej formy. Pomocou sitka na múku na neho nasypte výdatnú vrstvu detského púdru a nechajte pôsobiť cez noc. Ráno dôkladne povysávajte. Ak máte koberec v tmavšom odtieni, môžete zásyp vopred premiešať s balíčkom škorice alebo muškátového kvetu - celá miestnosť sa krásne prevonia.

 

obrazok

 

Už sa vám niekedy urobil na retiazke uzlík? Rozmotávanie vyžaduje dobrý zrak, jemné ruky a veľa trpezlivosti. Pôjde vám to o dosť lepšie, keď uzlíky posypete detským zásypom a pomocou dvoch špendlíkov ich rozmotáte. Potom retiazku umyte mydlovou vodou, opláchnite a na froté uteráku nechajte uschnúť.

 

Pás usadenej špiny okolo vane alebo sprchovacieho kúta odstránite detským olejčekom. Stačí zašpinené miesta utrieť handričkou namočenou v roztoku vody a oleja v pomere 3: 1. Zvyšky olejovej zmesi potom dôkladne zotrite a povrch prestriekajte dezinfekčným prostriedkom. Odstránite tak prípadnú mastnotu aj choroboplodné zárodky. Rovnako vyleštíte aj nerezové a pochrómované povrchy, napríklad vodovodné batérie alebo kuchynský drez.

 

obrazok

 

Stena v obývačke počmáraná pastelkami naštve každého. Hlasné výčitky to už nezachránia - je lepšie začať konať a všetko čo najrýchlejšie uviesť do pôvodného stavu. Počmárané miesto najskôr nahrejte fénom na vlasy a potom čiary opatrne odstráňte hubkou pokvapkanou detským olejčekom. Nakoniec stenu jemne utrite papierovou utierkou alebo kúskom buničitej vaty.

 

Pekne naštvať dokáže tiež odložené lízatko alebo žuvačka. Keď sa prilepí na nábytok, tak ich najskôr opatrne odstráňte umelohmotnou škrabkou. Zvyšné prilepené kúsky pokvapkajte detským olejom a nechajte pôsobiť aspoň päť minút - zvyšky dobrôt potom ľahko odlúpnete. Povrch nábytku na záver preleštite flanelovou handričkou.

 

obrazok

 

Objavili ste na drevenej podlahe drobné šrámy? Skôr ako pôjdete kúpiť drahé pasty z reklamných letákov, vyskúšajte náš jednoduchý recept. Vezmite suchú handričku, kvapnite na ňu trochu detského oleja a škrabanec ním niekoľkokrát pretrite, aby sa olej mohol do podlahy čo najviac vsiaknuť. Potom ju preleštite suchým mopom alebo flanelovou handrou.

 

Olej sa hodí aj na ošetrenie dreveného nábytku a to hlavne na odstránenie odtlačkov prstov - k ich likvidácii postačí handrička s niekoľkými olejovými kvapkami. Nábytok potom vyleštite suchou utierkou z mikrovlákna.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona