Neustúpili sme, euroval sme schválili s výhradou

NETKY.SK • 15 Júl 2010, 11:50 • 2 min
Neustúpili sme, euroval sme schválili s výhradou

Neustúpili sme, euroval sme schválili s výhradou - Politika Nová vláda podľa svojej predsedníčky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) dnešnými rozhodnutiami neustúpila zo svojich predchádzajúcich vyjadrení o európskom ochrannom vale a pôžičke Grécku. Súhlas s účasťo

slovakia

left justify in out

Nová vláda podľa svojej predsedníčky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) dnešnými rozhodnutiami neustúpila zo svojich predchádzajúcich vyjadrení o európskom ochrannom vale a pôžičke Grécku. Súhlas s účasťou v novom európskom garančnom mechanizme, voči ktorému mali stredopravé strany dlhodobo výhrady, je podľa nej podmienený.
      "Vláda podporila politickú deklaráciu potvrdenú bývalou vládou v máji tohto roka a prijala vyhlásenie s konkrétnymi požiadavkami, za akých sa bude SR reálne zúčastňovať na napĺňaní mechanizmu," zdôraznila Radičová po dnešnom mimoriadnom rokovaní vlády. Tieto podmienky prijal kabinet vo forme vyhlásenia, ktorým by mal byť v budúcnosti viazaný každý predstaviteľ SR pri rokovaní v Bruseli o konkrétnej požiadavke o pomoc krajiny vo finančných ťažkostiach.
      Podľa tohto vyhlásenia slovenská vláda schváli reálne využívanie garančného mechanizmu len vtedy, ak EÚ prijme podstatné sprísnenie Paktu stability a rastu, súčasťou ktorého má byť aj jasný mechanizmus riadeného bankrotu zadlženej krajiny, zároveň európske inštitúcie potvrdia, že dotknutá krajina spravila všetko pre refinancovanie sa prostredníctvom finančného trhu a návratná pomoc jej bude poskytnutá v súlade s podmienkami Medzinárodného menového fondu (MMF).
      "Odsúhlasili sme ochranný val a odporúčame NR SR schváliť rámcovú zmluvu, ale s vyhlásením vlády, ktoré obsahuje naše výhrady. Schválenie zmluvy neznamená schválenie garancií v jednotlivých prípadoch," upozornil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Zároveň pripomenul, že keď nejaká krajina požiada o pôžičku z EFSF, bude na to potrebný jednohlasný súhlas všetkých krajín eurozóny, vrátane Slovenska. Na podpis rámcovej zmluvy ho ešte musí splnomocniť prezident SR, ktorý už bol podľa Radičovej o dnešnom rozhodnutí vlády informovaný.
      Mikloš zopakoval, že on a premiérka v Bruseli tento týždeň rokovali o všetkom, o čom sa dalo. O podiele Slovenska v objeme 4,4 miliardy eur v rámci 440-miliardového balíka sa však rokovať nedalo, keďže ho schválil už predchádzajúci minister financií Ján Počiatek (Smer-SD) v máji tohto roka.
      "Pán Počiatek asi nemal kalkulačku alebo spal, keď sa v Bruseli v máji rozhodovalo o gréckej pôžičke a ochrannom vale a on s tým súhlasil v takej forme, v akej sa to odsúhlasilo," vytkol mu Mikloš s tým, že príspevok SR v pomere k ekonomickej výkonnosti krajiny je v porovnaní s inými krajinami neprimerane vysoký. "Bývalá vláda nerokovala, prijala dané rozhodnutia a vyslovila generálny súhlas s podmienkami, ktoré sú pre SR znevýhodňujúce," pridala sa ku kritike Radičová.
      Vyjadrenia na adresu predchádzajúceho kabinetu sú podľa bývalého premiéra Roberta Fica (Smer-SD) len alibizmom novej vlády. "Predsedníčka vlády Iveta Radičová a minister financií Ivan Mikloš sa výhovorkami a zahmlievaním snažia zakryť podvod, ktorý na voličoch spáchali strany súčasnej vládnej koalície v rámci predvolebnej kampane," konštatoval pred pár dňami.
      Ak si predstavitelia novej vlády myslia, že euroval nie je dobrý, nemali ho podľa expremiéra ani podpisovať. "Na rozdiel od nich strana Smer–SD teraz, tak ako aj pred voľbami tvrdí, že ochranný val je pre občanov Slovenska životne dôležitý," vyhlásil Fico.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona