Neúspešný začiatok premiéra Rusnoka: Podáva demisiu

NETKY.SK • 13 August 2013, 06:53 • 2 min
Neúspešný začiatok premiéra Rusnoka: Podáva demisiu

PRAHA - Český premiér Jiří Rusnok, ktorého kabinetu parlament minulú stredu nevyslovil dôveru, podá v utorok demisiu do rúk prezidenta Miloša Zemana. Urobí tak až dnes a to napriek predchádzajúcim uisteniam, že abdikuje ešte do konca minulého týždňa.

slovakia

left justify in out

Posunul sa však aj termín stanovený pre rozpustenie snemovne a následné vypísanie predčasných volieb. Podľa predsedníčky dolnej komory zákonodarného zboru Jany Němcovej bude súčasné zloženie parlamentu minulosťou presne o týždeň, teda 20. augusta. Podľa českej ústavy sa nové voľby musia konať do 60 dní od tohto kroku. Česko sa tak už pripravuje na októbrové predčasné voľby.

Český prezident Miloš Zeman po júnovej rezignácii premiéra Petra Nečasa poveril dočasným vedením krajiny svojho spojenca Rusnoka, a to i napriek záujmu ODS dosadiť do funkcie Němcovú či snahám opozície o predčasné voľby. Podľa prezidenta totiž vláda odborníkov mala byť zárukou objasnenia škandálov bývalej šéfky Nečasovho úradu Jany Nagyovej. Zeman pôvodne avizoval, že Rusnoka nechá vládnuť až do skončenia vyšetrovania, aj keď nezíska dôveru a bude musieť formálne podať demisiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona