Neúspešný prezidentský kandidát Melník napadol prezidentské voľby na ústavnom súde

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 14:48 • 2 min
Neúspešný prezidentský kandidát Melník napadol prezidentské voľby na ústavnom súde

KOŠICE – Neúspešný kandidát na prezidenta Milan Melník podal na Ústavný súd (ÚS) SR sťažnosť, ktorou napadol neústavnosť a nezákonnosť prezidentských volieb.

slovakia

left justify in out

V podaní navrhovateľ žiada, aby ÚS vyhlásil voľby prezidenta SR v prvom a druhom kole za neplatné a nariadil opakovať voľbu. Ako dnes uviedla hovorkyňa ÚS Anna Pančurová, Melník podal sťažnosť v posledný deň zákonnej lehoty v stredu 9. apríla večer a dnes bolo podanie zverejnené na internetovej stránke ústavného súdu.

 

Navrhovateľ Melník žiada o preskúmanie volebnej kampane pre podozrenie z porušenie volebného zákona. Podľa jeho mienky kandidáti Andrej Kiska, Robert Fico, Radoslav Procházka a ďalší viedli volebnú kampaň aj mimo určeného obdobia. „Kandidáti vo veľkom rozsahu porušovali volebný zákon, podľa ktorého je zakázané vedenie kampane mimo času vymedzeného pre volebnú kampaň, minimálne dochádzalo k obchádzaniu volebného zákona vydávaním kampane len za informatívnu, čo je rovnako nezákonné,“ uvádza sa v podaní. Poukazuje aj na to, že kandidáti podľa odhadov minuli na kampaň oveľa viac, ako povoľuje zákon. 

 

Ako v podaní uvádza Melník, takýmto konaním už v prvom kole boli voľby pseudodemokratické a bola deformovaná politická súťaž. „Konanie časti kandidátov, vrátane kandidáta zvoleného na funkciu prezidenta SR, porušujúce a obchádzajúce zákon je súčasne neférové oproti konaniu zvyšnej časti kandidátov snažiacej sa dodržiavať dikciu volebného zákona. Vďaka tomu získal zvolený kandidát a ďalší neoprávnenú výhodu,“ uviedol Melník. 

 

Melník žiada, aby ÚS predvolal na výsluch Andreja Kisku, Roberta Fica, Radoslava Procházku, Milana Kňažka. Ďalšie listinné dôkazy navrhuje vyžiadať od ministerstva vnútra, ministerstva financií a Ústrednej volebnej komisie. 

 

Ústavný súd sa musí podľa odborníka na ústavné právo Petra Kresáka sťažnosťou zaoberať, ale v tomto momente sa nedá povedať, ako sa k nej vyjadrí. "Jedno je známe z jeho predchádzajúcich rozhodnutí o volebných veciach, že na to, aby spochybnil voľby, by muselo dôjsť k zásadnému, dôležitému porušeniu, nie k nejakému malichernému," povedal Kresák agentúre SITA. Podľa jeho slov môže Milan Melník navrhovať čokoľvek, ako aj navrhovať predvolania, ale bude na Ústavnom súde SR, aby rozhodol, aké kroky vykoná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona