Neúspešná misia nákladnej lode Progress sa skončí v piatok

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 10:43 • 2 min
Neúspešná misia nákladnej lode Progress sa skončí v piatok

MOSKVA - Ruská nákladná loď Progress M-27M opustí v piatok 8. mája obežnú dráhu okolo Zeme a následne zhorí v zemskej atmosfére, pričom časť malých úlomkov môže dopadnúť aj na povrch Zeme, informovala dnes ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

slovakia

left justify in out

"Podľa prepočtov odborníkov Roskosmosu nákladná loď Progress M-27M prestane existovať 8. mája 2015 približne od 01.23 h do 21.55 h moskovského času," citovala vyhlásenie agentúra TASS.

 

Nákladná loď Progress sa minulý utorok po štarte z Bajkonuru dostala zo zatiaľ neznámych príčin na vyššiu obežnú dráhu ako bolo plánované a nepodarilo sa jej spojiť s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS). S nákladnou loďou, ktorá viezla na ISS 2,4 tony paliva a zásob, sa prerušilo spojenie. Podľa expertov ruskej agentúry Roskosmos sa lodi neotvorili vysielacie antény. Na Zem tak neprichádzajú žiadne letové údaje a palubné systémy neprijímajú ani žiadne povely riadiaceho strediska.

 

Loď odvtedy nekontrolovateľne krúži okolo Zeme, pričom sa otáča okolo vlastnej osi a stále znižuje svoju obežnú dráhu. Loď s nákladom by mala celá zhorieť v atmosfére Zeme, ale predpokladá sa, že časť malých úlomkov môže pád aj prežiť a zrejme skončí v oceáne.

 

Agentúra RIA Novosti dnes informovala, že 24 hodín predtým Roskosmos zverejní presnejšiu informáciu o čase a mieste predpokladaného dopadu úlomkov. Príčiny mimoriadnej situácie bude prešetrovať osobitná komisia Roskosmosu. Predpokladá, že neúspech misie mohla spôsobiť explózia pri oddelení tretieho stupňa nosnej rakety. Definitívne závery vyšetrovania by mali byť známe v polovici mája.

 

Neúspech tejto vesmírnej misie, prvý svojho druhu, je pre Rusko nepríjemný aj politicky - let Progressu mal byť príspevkom k oslavám 70. výročia víťazstva Červenej armády nad nacistickým Nemeckom. Čelo rakety zdobilo vyobrazenie Radu Veľkej vlasteneckej vojny a stuhy sv. Juraja, ktoré sú v Rusku symbolom vojenskej cti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona