Neúspech Slovenska poodhalil naštrbené vzťahy medzi hokejovým vedením a realizačným tímom

NETKY.SK • 17 Máj 2017, 13:04 • 2 min
Neúspech Slovenska poodhalil naštrbené vzťahy medzi hokejovým vedením a realizačným tímom

Kolín - Svetový šampionát v hokeji nebol jednoduchý ani pre generálneho manažéra slovenskej reprezentácie Róberta Švehlu. Vystúpenie Slovákov si predstavoval inak, optimizmus zo záveru prípravy vystriedalo sklamanie najmä z výsledkov s papierovo slabšími súpermi. Na pohode mu nepridali ani dlhodobé vyjadrenia prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martina Kohúta o snahe angažovať na Švehlov post Miroslava Šatana.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Generálny manažér tímu netajil nespokojnosť s historicky najhorším umiestnením Slovenska na svetovom šampionáte. "Naše účinkovanie na MS sme si predstavovali inak, takže z tohto pohľadu je určite nespokojnosť. Bolo veľa vecí, ktoré sa nám nepáčili. Po poslednom zápase sme poďakovali hráčom za to, že prišli a robili všetko pre to, aby sme dopadli čo najlepšie. Faktom je, že niektoré zápasy nám vôbec nevyšli, v iných sme hrali iba 20 alebo 40 minút. Na turnaji ako MS je však potrebné vydržať v dobrom výkone celých 60 minút," uviedol Róbert Švehla po poslednom stretnutí.

 

Pred turnajom očakával lepšie výsledky, optimizmus mu dodali najmä sľubné výkony v závere prípravy. "V prípravnom období pred MS sme odohrali zápasy proti Nórom a Dánom, ktorí boli približne na úrovni našich prvých štyroch súperov. Po tom, čo sme tieto zápasy vyhrali, som veril, že vyhráme aj v prvých troch či štyroch dueloch na MS a budeme sa s Nemcami biť o štvrté miesto a postup do štvrťfinále," priznal Švehla.

 

Ako citeľná sa podľa neho ukázala absencia hráčov z NHL, ale aj ďalších skúsenejších lídrov. "Chýbali hráči, ktorí by pomohli v ťažkých chvíľach a ukázali, ako sa vtedy treba na ľade správať. Mali sme deväť nováčikov, s nimi sme hrali proti tímom, ktoré mali viacerých hráčov z NHL. Pred pár dňami sa Martin Kohút vyjadril k tomu, prečo sme nešli za hráčmi NHL. My so Zdenom sme v januári chceli ísť, no on povedal, aby sme ostali doma, že budeme iba 'skypovať'. Urobili sme iba to, čo chcel on. Treba sa spýtať Kohúta, čo myslel zlou komunikáciou, o ktorej nedávno hovoril. Ja som každému z našich hráčov z NHL volal minimálne dvakrát. Nie je však férové, keď im on povie, že ak nemáte formu, tak nechoďte na MS. Na čo som im potom volal? Je to choré. Pritom nejde ani tak o formu, ale o to, že keď niektorý z tých chalanov príde, tak ukáže v kabíne líderstvo pred, po a počas každého zápasu. Je to dôležité, aby sa mladí hráči a nováčikovia mali od koho učiť. Takto sa iba dívali na hráčov z NHL v iných mužstvách. My by sme boli veľmi radi, keby tu bol niekto z NHL, žiaľ... ," konštatoval Róbert Švehla.

 

Výsledné 14. miesto tesne nad tímami vypadávajúcimi do nižšej kategórie nie je podľa neho odrazom reálneho postavenia Slovenska vo svetovom hokeji. "Myslím si, že sme inde. V príprave sme mali lepšie výsledky a myslím si, že to 14. miesto nie je reálne. Podľa mňa sme okolo 10. miesta."

 

Dejisko MS navštívil aj prezident SZĽH Kohút. Ten na brífingu s novinármi okrem iného uviedol, že má stále ambíciu angažovať na post generálneho manažéra reprezentačného tímu Miroslava Šatana. Tento postoj netají už dlhodobo. "Kohút ešte ani nebol prezident a už sa vyjadroval, že tam bude Šatan. Jasné, že mi to na pohode nepridalo," poznamenal Švehla. Jeho misia sa začala spoločne s trénerom Zdenom Cígerom pred dvomi rokmi, ďalšia budúcnosť realizačného tímu je otázna. "Vedeli sme, že ideme do ťažkej situácie. Vlani sme skončili na 9. mieste, teraz ešte horšie - na štrnástom. Môžem však povedať, že svoju robotu som si robil podľa najlepšieho vedomia a svedomia a najlepšie, ako som vedel."

 

Tréner Zdeno Cíger po poslednom zápase SR na šampionáte priznal, že miestami to chcel "zabaliť," no napokon vydržal. Generálny manažér o podobnom kroku neuvažoval. "Už som toho dosť preskákal, aby som vedel, ako sa správať. Všetci sme mali nervy, keď sme museli v závere tretej tretiny proti Taliansku vyrovnávať na 2:2. Vtedy nám hlavou prešlo všeličo. Boli sme však pri tíme na to, aby sme mužstvu pomohli," vravel Švehla.

 

Po šampionáte vyšli na povrch aj ďalšie problémy, ktorým musel slovenský tím čeliť. K starostiam s tvorbou zostavy či taktiky pribudli aj ťažkosti s výstrojom. "Mali sme míting, na ktorom sme si povedali, čo budeme mať a čo sa dá objednať. Raz to však bolo tak, raz inak. Hráčom dali pred turnajom korčule, potom im ich vzali a potom zase vrátili. Zvláštne," prezradil generálny manažér.

 

Švehla verí, že nelichotivý výsledok na majstrovstvách sveta pozitívne nakopne kompetentných. "Naši hráči v NHL starnú každým rokom a ďalší príliš nepribúdajú. Navyše môžu byť zranení, alebo im v účasti na MS zabráni účasť v play off. My sme pre tento šampionát vybrali to najlepšie, čo bolo k dispozícii. O rok môže ísť na šampionát typologicky podobné mužstvo, aby sme boli pripravení na domáce MS 2019. V deň nášho posledného zápasu na MS som sa bavil s ľuďmi zo švédskeho hokeja. Oni mali asi pred desiatimi rokmi tiež problémy, no dostali sa z toho. Dôležité je, aby sme si všetci sadli za jeden stôl a povedali si, ako by sme sa mali posunúť vpred. Teraz je na to čas," uviedol Švehla.

 

Prečítajte si tiež: V hokejovom hnutí to začína vrieť: Šéf SZĽH Kohút reaguje na kritické vyjadrenia Cígera a Švehlu

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies