Neúspech daňovej reformy: Štát získal len tretinu očakávaných príjmov

NETKY.SK • 20 Máj 2013, 12:01 • 2 min
Neúspech daňovej reformy: Štát získal len tretinu očakávaných príjmov

BRATISLAVA - Daňové príjmy štátu prekročili ku koncu apríla tohto roku 2,83 mld. eur a štát tak z celoročne rozpočtovaných príjmov vybral 31,8 %.

slovakia

left justify in out

Nedaňové príjmy za prvé štyri mesiace podľa priebežných údajov zverejnených Finančným riaditeľstvom SR dosiahli 95,8 mil. eur a celkové daňové a nedaňové príjmy štátneho rozpočtu tak predstavovali 2,93 mld. eur.

Z daní z príjmov, ziskov a kapitálového majetku získal štát do rozpočtu za štyri mesiace 813,3 mil. eur, čo predstavovalo 34,3-percentné plnenie celoročného rozpočtu. Z domácich daní na tovary a služby štátny rozpočet získal 2,012 mld. eur a očakávané príjmy sa tak naplnili na 31 %. O viac ako 8,8 mil. eur si rozpočet polepšil vďaka daniam z medzinárodného obchodu a transakcií. 

V rámci domácich daní za tovary a služby vybral štát ku koncu apríla na dani z pridanej hodnoty (DPH) 1,417 mld. eur, čo predstavovalo 31,7 % z očakávanej výšky. Príjem štátneho rozpočtu zo spotrebných daní dosiahol ku koncu štvrtého mesiaca 595,8 mil. eur. Z celoročného rozpočtu tak štát na týchto daniach získal 29,5 %. 

Celkové daňové príjmy v tomto roku by podľa schváleného rozpočtu mali dosiahnuť 8,912 mld. eur. Ministerstvo financií však už začiatkom februára informovalo, že spomalenie hospodárskeho rastu v porovnaní s prognózou, na ktorej je postavený schválený rozpočet, bude znamenať nižšie príjmy z daní a odvodov v sume 361 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies