Zabudnite na tradície! Ochutnajte tieto veľkonočné dobroty

NETKY.SK • 17 Apríl 2017, 9:0 • 2 min
Zabudnite na tradície! Ochutnajte tieto veľkonočné dobroty

BRATISLAVA - Údená šunka, vajíčka natvrdo, syrec či mäsová plnka nechýbajú hádam ani na jednom veľkonočnom stole. Nechceli by ste však tento rok vyskúšať niečo nové, čo spestrí a obohatí váš sviatočný jedálny lístok? Ponúkame vám nové skvelé variácie na veľkonočné recepty.

slovakia

left justify in out

Žihľavovo-špenátový quiche s bryndzou

 

Suroviny:

Cesto: 200 g múka polohrubá, 100 g maslo zmäknuté, 1 ks vajíčka, štipka, soľ

 

Plnka: 300 - 400g špenát, 4 zväzky listy žihľavové, 250 g bryndza, 100 g jogurt biely, 1 ks cibuľa, olej

 

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto. V miske zmiešame múku, zmäknuté maslo, štipku soli a vajíčko. Dáme na polhodinu do chladničky, zakryté v miske. Medzitým si pripravíme zmes do plnky. Žihľavu sparíme horúcou vodou. Na oleji popražíme nakrájanú cibuľu(tak aby bola mäkká). Pridáme listy špenátu a žihľavy. Chvíľočku podusíme a osolíme. Cesto si vyberieme z chladničky, dáme do formy, popicháme vidličkou a dáme tak na 10 minút piecť na 140 stupňov. Zatiaľ si zmiešame bryndzu spolu s bielym jogurtom. Po 10 minútach cesto vyberieme z rúry, dáme naň špenátovo žihľavovú zmes a zalejeme bryndzou. Následne dáme ešte zapiecť. Samozrejme množstvá do plnky sú len orientačné, každý si pomer môže zvoliť podľa toho čo najviac obľubuje.

 

img

 

 

Zdravá veľkonočná plnka

 

Suroviny: 
1,5 hrnčeky kukuričná krupica, 1/2 balíček kypriaci prášok, 1 PL ľanové semienka, 1 balíček AlfaBio Tofu údené, biele, lahôdkové na kocky, 1/4 hrnček olivový olej, 1/2 hrnček voda, 1 hrsť posekaný medvedí cesnak, podľa chuti zmes 5 korení, soľ, 2 hrnčeky zeleninový vývar, želatína rastlinného pôvodu, podľa chuti zelenina zeleninová zmes- baby karotka, kukurica, hrach, pažítka, mrkva, rukola,trochu sekanej čerstvej petržlenovej vňate
 

Postup: 

Suroviny na cesto spolu vymiešame a varíme pokým nezačne zmes tuhnúť, následne nalejeme do zapekacej nádoby, jemne vymastenej olivovým olejom. Cesto zapečieme do zlata, na 200°C, vyberieme a necháme vychladnúť. Ak použijeme zeleninovú mrazenú zeleninovú zmes, pred použitím ju chvíľku sparíme v horúcej vode alebo opražíme na cibuľke. Zdravšia varianta - čerstvú zeleninu nakrájame na vhodné rozmery a poukladáme na korpus. Nakoniec uvaríme želatínu a polejeme ňou zeleninu, necháme stuhnúť najlepšie cez noc v chladničke.

 

img

 

Veľkonočný zemiakový šalát

 

Suroviny:

1 kg zemiaky, 5 ks vajíčka, 3 ks mrkva, 1/2 ks cibuľa, 200 g sterilizovaný hrášok, 300 g kyslá uhorka, soľ, mleté čierne korenie, 100 ml sladká smotana

 

Majonéza: 2 PL biely jogurt, 1,5 PL horčica, 450 g majonéza

 

Postup: 

Ako prvé si pripravíme zeleninu. Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode. Necháme vychladnúť, očistíme a nakrájame na malé kúsky, alebo prepučíme. Mrkvu v šupke uvaríme v osolenej vode. Necháme vychladnúť, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Vajíčka uvaríme v osolenej vode. Necháme vychladnúť, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľku očistíme a nakrájame na čo najmenšie kúsky. Sterilizovaný hrášok scedíme. Uhorku nakrájame na malé kocky. Všetku zeleninu - zemiaky, mrkvu, hrášok, cibuľu, kyslú uhorku vložíme do veľkej nádoby. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Pripravíme si majonézu - vymiešame spolu majonézu, biely jogurt a horčicu. Majonézu pridáme do šalátového základu a všetko spolu dobre premiešame. Necháme odležať cez noc (12 h), aby sa nám prepojili chute. Podľa potreby dosolíme a dokoreníme. Pre zvýraznenie jemnej chuti môžeme pridať ešte trochu sladkej smotany. Servírujeme.

 

img

 

 

Jahňacie stehno s taboulehom, pečenou zeleninou a mätovým creme fraiche

 

Suroviny:

mäso jahňacie, cesnak, rozmarín čerstvý, olej olivový, soľ, mlieko, rasca celá, víno biele suché

 

Postup:

Mäso umyjeme, osušíme a namočíme do mlieka na noc do chladu. Na nasledujúci deň znova omyjeme od mlieka, osušíme, osolíme a posypeme celou rascou. V mixéri si rozmixujeme natrhaný rozmarín, cesnakové strúčiky, olivový olej a trochu bieleho vína. Mäso uložíme do pekáča, potrieme zmesou rozmarínu a cesnaku. Podlejeme vodou a vínom, prikryjeme a pečieme na 170 st.C cca 5 hodín. Priebežne polievame výpekom. Podávala som s pečenou zeleninou a taboulehom. Na osvieženie creme fraiche s čerstvou mätou.

 

img

 

Veľkonočný vajíčkový šalát s jablkami

 

Suroviny:

8 ks vajcia uvarené na tvrdo, 2 ks jablká nakrajané na kocky, 1 ks cibuľa nasekaná nadrobno, 2 ks uhorky kyslé nakrájané na kolieska, 100 g (alebo majonéza) smotana kyslá, 2 PL šťava citrónová, 1/2 CL korenie karí, soľ, 100 g jogurt biely, korenie čierne mleté

 

Postup:

Kyslú smotanu alebo majonézu zmiešame s jogurtom, citrónovou šťavou (môžete okysliť aj šťavou z nakladaných uhoriek), kari korením, soľou a mletým čiernym korením. Do misy nakrájame vajíčka, pridáme jablká, cibuľu, uhorky, zalejeme pripravenou zálievkou, premiešame a necháme trochu odpočívať v chladničke, aby sa nám chute dobre spojili.

 

img

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona