Netanjahuov muž sa chce pokúsiť cez Paríž lobovať za "lepšiu" dohodu s Iránom

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 14:53 • 2 min
Netanjahuov muž sa chce pokúsiť cez Paríž lobovať za "lepšiu" dohodu s Iránom

PARÍŽ - Izraelský minister pre strategické záležitosti Juval Steinitz pripúšťa pravdepodobnosť, že svetové mocnosti uzavrú s Iránom "zlú dohodu" o iránskom jadrovom programe. Uviedol však, že pred ukončením rokovaní sa chce pokúsiť vylobovať prísnejšie podmienky pre Irán.

slovakia

left justify in out

"Myslíme si, že to bude zlá, nedostatočná dohoda," uviedol dnes Steinitz v Paríži v rozhovore pre agentúru Reuters. Interview sa uskutočnilo pred Steinitzovými rokovaniami s francúzskymi vládnymi predstaviteľmi.
     

Francúzsko, Spojené štáty a štyri ďalšie mocnosti minulý piatok vo Švajčiarsku prerušili rokovania s Iránom, ktoré sú venované jeho kontroverznému jadrovému programu. Vyjednávanie by malo pokračovať v stredu.
     

Skupina P5+1 chce, aby Irán pristúpil na významné dlhodobé obmedzenia svojho civilného jadrového programu. Výmenou za dohodu veľmoci Iránu ponúkajú postupné stiahnutie ekonomických sankcií, ktoré vážne poškodzujú ropný priemysel a ekonomiku tejto islamskej krajiny. 
     

Irán však požaduje oveľa rýchlejšie zrušenie sankcií, než navrhujú svetové mocnosti. Teherán chce tiež pokračovať vo výskume a vývoji svojho kontroverzného programu na obohacovanie uránu.
     

Izrael, považovaný za jedinú krajinu Blízkeho východu s jadrovým arzenálom, sa na spomínaných rokovaniach nezúčastňuje, ale cíti sa byť ohrozený možnosťou, že Irán v rámci svojho programu vyvíja aj zbrane.
     

Izraelská diplomacie už dlhšie konštatuje, že názory Francúzska na riešenie problémov súvisiacich s iránskym jadrovým programom sa najviac blížia jej vnímaniu, preto Steinitz by sa dnes v Paríži mal stretnúť s hlavným francúzskym vyjednávačom na rokovaniach s Iránom, ako aj s jedným z najbližších poradcov francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. 
     

Steinitz dnes vyhlásil, že chce využiť čas do ukončenia rokovaní a upozorniť na problematické miesta v potenciálnej dohode s Iránom. Za tie Izrael považuje počet centrifúg a možnosti sledovať aktivity Iránu v jadrovom výskume a vývoji. 
     

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu začiatkom marca vo Washingtone uviedol, že medzinárodná dohoda o iránskom jadrovom programe bude v podstate "zárukou", aby Irán mohol vyrobiť atómovú zbraň a spustiť nebezpečné preteky v jadrovom zbrojení v regióne. 
     

Izraelský premiér označil pripravovanú dohodu za "zlé riešenie", namiesto toho žiadal "oveľa lepšie riešenie" a tvrdší postoj voči Iránu. Pripravovanú dohodu označil za "jadrovú nočnú moru". Za toto svoje vyhlásenie si Netanjahu od časti politickej špičky v USA - vrátane prezidenta Baracka Obamu - vyslúžil kritiku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies