Netanjahu zvolal mimoriadne zasadnutie, chce potrestať palestínskych vrhačov kameňov

NETKY.SK • 14 September 2015, 14:48 • 2 min
Netanjahu zvolal mimoriadne zasadnutie, chce potrestať palestínskych vrhačov kameňov

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvolal na utorok mimoriadne zasadnutie bezpečnostného kabinetu. Príčinou je smrť izraelského vodiča auta, ktorý sa zrejme stal obeťou palestínskych vrhačov kameňov.

slovakia

left justify in out

Muž po útoku zjavne stratil kontrolu nad svojím autom a nabúral, pričom utrpel zranenia, ktorým neskôr podľahol, spresnila agentúra Reuters. Vrhanie kameňov na idúce autá či príslušníkov izraelských bezpečnostných zložiek je taktikou, ktorá sa stala symbolom palestínskeho odporu proti izraelskej okupácii. Vzhľadom na množiace sa útoky tohto druhu, z ktorých viaceré si vyžiadali obete či vážne zranenia, izraelský parlament nedávno schválil zákon výrazne sprísňujúci tresty za vrhanie kameňov na idúce autá.

 

Násilnosti na okupovaných územiach, najmä však v Jeruzaleme, sa cez uplynulý víkend zintenzívnili v súvislosti s oslavami židovského Nového roku, ktoré sa začali v nedeľu a budú pokračovať do utorka. Izraelská polícia dnes opäť musela zasahovať voči mladým palestínskym výtržníkom, ktorí sa zhromaždili v okolí Chrámovej hory v Jeruzaleme. Zatkla pritom niekoľko osôb, ktoré do izraelských policajtov hádzali kamene a železné tyče.

 

Úrad izraelského premiéra informoval, že Netanjahu sa chce v utorok stretnúť s členmi bezpečnostného kabinetu, aby prerokovali spôsoby, ako na území Jeruzalema zabrániť vrhaniu kameňov a útokom zápalnými fľašami. Netanjahu chce s týmto "fenoménom bojovať všetkými prostriedkami vrátane sprísnenia trestov a vymáhania práva".

 

Agentúra Reuters pripomenula, že Izrael v auguste oznámil, že začal s praxou administratívnej väzby, ktorú uvalili na niekoľkých ultraortodoxných židovských militantov podozrivých z podpaľačských útokov v palestínskych dedinách.

Izraelsko-palestínske rokovania sú zmrazené od roku 2014. Násilnosti na Západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme nedosahujú intenzitu ako počas minulých palestínskych intifád, keď taktika vrhania kameňov na izraelské bezpečnostné zložky i civilistov dosahovala vrchol.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies