Netanjahu zakázal vybudovať múr medzi arabskou a židovskou štvrťou Jeruzalema

NETKY.SK • 19 Október 2015, 14:09 • 2 min
Netanjahu zakázal vybudovať múr medzi arabskou a židovskou štvrťou Jeruzalema

JERUZALEM - Radnica v izraelskom Tel Avive až do odvolania zakázala prítomnosť upratovačov v školách v čase, keď sa tam ešte nachádzajú ich žiaci. Ako dôvod uviedla obavy z možného teroristického útoku.

slovakia

left justify in out

Zákaz sa vzťahuje rovnako na arabských i nearabských zamestnancov. Väčšina nepedagogických zamestnancov v izraelských školách sú práve Arabi. Tí tvoria asi 17,5 percenta obyvateľstva židovského štátu a sú väčšinou solidárni s Palestínčanmi, preto v súčasnej vyhrotenej situácii predstavujú potenciálne riziko. Ako dnes informoval izraelský spravodajský server Ynetnews, ďalším opatrením, ktoré malo chrániť izraelských civilistov, mal byť betónový múr vo východnom Jeruzaleme, oddeľujúci židovskú štvrť Armon Hanaciv od arabskej Džabal Mukaber.

 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však v nedeľu nariadil zrušiť tento pilotný projekt a zbúrať prvých asi 10 metrov z pôvodne zamýšľaného 300 metrov dlhého a päť metrov vysokého múru.

V septembri pritom vláda podporila návrh na vybudovanie dočasného betónového múru na citlivých miestach východného Jeruzalema. Ministri však tento návrh odobrili ešte pred tým, ako došlo k terajšej bezprecedentnej eskalácii násilia vo východnom Jeruzaleme a na Západnom brehu. Väčšia časť ministrov v nedeľu namietala proti pokračovaniu vo výstavbe múru, pretože nechceli, aby východný Jeruzalem pôsobil dojmom rozdeleného mesta. Výstavbu múra vnímali aj ako kapituláciu pre terorizmom. Namiesto toho navrhli prijať iné opatrenia. Proti bariéram sa búrila aj verejnosť.

 

Minister dopravy Jisrael Kac uviedol, že izraelské domy treba chrániť ofenzívnou akciou proti teroristom v arabskej štvrti Džabal Mukaber, nie opevňovaním židovskej štvrte Armon Hanaciv.

Kac preto žiadal od Netanjahua, aby vláda našla iné operatívne nástroje na ochranu izraelských civilistov, napríklad vyslanie posíl pre políciu či rozmiestnenie ostreľovačov na strechách domov vo štvrti Džabal Mukaber, ktorí by mohli rázne zasiahnuť proti vrhačom kameňov a zápalných fliaš. Vlna násilností, ktoré v Izraeli a na palestínskych územiach vypukla 1. októbra, by mohla podľa niektorých analytikov prerásť do tretej palestínskej intifády. Medzi najmenej 41 palestínskymi obeťami násilností a odvetných izraelských útokov sú aj viacerí páchatelia útokov nožom, ktorých terčom boli Izraelčania. Palestínske útoky, páchané najčastejšie nožom alebo strelnou zbraňou, si vyžiadali životy asi ôsmich Izraelčanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies