Netanjahu zakázal členom vlády návštevy na Chrámovej hore, chce predísť agresii Palestínčanov

NETKY.SK • 8 Október 2015, 11:30 • 2 min
Netanjahu zakázal členom vlády návštevy na Chrámovej hore, chce predísť agresii Palestínčanov

JARUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zakázal členom svojej vlády a poslancom parlamentu návštevy na posvätných miestach v Jeruzaleme, pretože sa obáva, že by to mohlo ešte viac vystupňovať už týždne trvajúce napätie medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi.

slovakia

left justify in out

Jeho zdrojom sú práve posvätné miesta. Mnohí Palestínčania sa domnievajú, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti, čo však židovský štát odmieta. Podľa platných pravidiel židia majú právo v istých hodinách navštíviť Chrámovú horu, kde po ich dvoch chrámoch zostal Múr nárekov, ale nemajú právo modliť sa tam. Netanjahu sa podľa vládnych zdrojov obáva, že akákoľvek návšteva predstaviteľa vlády by vyvolala ďalšiu vlnu násilností. Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že v roku 2000, krátko po návšteve vtedajšieho lídra opozície Ariela Šarona na Chrámovej hore, vypukla druhá palestínska intifáda.

 

Nové Netanjahuovo nariadenie vyvolalo kritiku ministra Uriho Ariela, ktorý vo vláde zastupuje stranu Náš domov, presadzujúcu budovanie nových osád na okupovaných územiach. Arielovu nedávnu návštevu posvätných miest na jeruzalemskej Chrámovej hore označili Palestínčania za provokáciu. Dnes Ariel vyhlásil, že chce o zákaze návštev hovoriť priamo s Netanjahuom. Najnovšia vlna izraelsko-palestínskych nepokojov vypukla pred tromi týždňami a z Chrámovej hory sa čoskoro rozšírila aj na ďalšie miesta v Izraeli a na Západnom brehu. Pri útokoch, spáchaných nožom alebo strelnou zbraňou, prišli o život už štyria Izraelčania a piati Palestínčania, spomedzi ktorých traja boli páchateľmi protižidovských útokov.

 

V súvislosti s týmto vývojom Netanjahu vyzval obyvateľov Izraela, aby boli v strehu. Dôkazom panujúceho napätia je aj to, že jeruzalemský starosta Nir Barkat šiel nedávno na návštevu do arabskej štvrte vyzbrojený strelnou zbraňou. Barkat, ktorý je bývalým dôstojníkom armády a majiteľom zbrojného preukazu, bránil svoje rozhodnutie obavami o vlastnú bezpečnosť a dnes vyzval aj ostatných majiteľov zbraní v legálnej držbe, aby ich v týchto napätých časoch tiež mali pri sebe. S najnovším vývojom v Izraeli súvisí aj dnešný štrajk žiakov druhého stupňa základných škôl a stredoškolákov, ktorí protestujú proti nedostatočnej ochrane svojich kampusov. Barkat vyhlásil, že študenti sa "cítia opustení", a zdôraznil, že je nezodpovedné posielať ich do školy, keď hrozia násilnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies