Netanjahu vyzýva USA, aby odmietli palestínsku vládu

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 16:15 • 2 min
Netanjahu vyzýva USA, aby odmietli palestínsku vládu

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že je "hlboko znepokojený" rozhodnutím Spojených štátov udržiavať vzťahy s novou palestínskou vládou.

slovakia

left justify in out

Netanjahu vyzval svet, aby nespolupracoval s vládou palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, pretože ju podporuje radikálne hnutie Hamás, ktoré zabilo stovky Izraelčanov.


Spojené štáty však uviedli, že sú pripravené dať novej vláde šancu. Podľa Washingtonu a Európskej únie sa musí ale vzdať násilia a akceptovať právo Izraela na existenciu. Abbás povedal, že jeho kabinet zložený z apolitických technokratov je oddaný týmto princípom. Netanjahu však trvá na tom, že pakt Abbása s Hamásom je "jednoducho neakceptovateľný" a žiada USA, aby to palestínskemu lídrovi dali jasne najavo. 

 

Izrael už v pondelok ostro odsúdil vznik novej palestínskej vlády "národnej jednoty", pričom vylúčil rokovania a oprávnil premiéra Netanjahua zaviesť sankcie proti Palestínčanom. Židovský štát je nahnevaný na Abbása, ktorý vytvoril vládu "národnej jednoty" podporovanú radikálnym Hamásom. Tá má ukončiť sedemročný rozkol medzi palestínskymi rivalmi. Netanjahu ešte v nedeľu medzinárodné spoločenstvo varoval, aby novú palestínsku vládu neuznávali. Izrael doteraz oficiálne rokoval len s Fatahom a rozhovory s militantným Hamásom dlhodobo odmieta a považuje ho za teroristickú organizáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies