Netanjahu vyzýva svet, aby odsúdil podpaľačský útok v synagóge v Predjordánsku

NETKY.SK • 7 Február 2016, 14:03 • 2 min
Netanjahu vyzýva svet, aby odsúdil podpaľačský útok v synagóge v Predjordánsku

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby odsúdilo podpaľačský útok v improvizovanej synagóge na Západnom brehu, kde boli spálené zvitky Tóry.

slovakia

left justify in out

Zvitky Tóry boli uložené v stane, ktorý slúžil ako modlitebňa. Spred stanu bol výhľad na miesto, kde sa v júni roku 2014 našli telá troch nezvestných židovských tínedžerov. Ich únos a vražda, z ktorých Izrael podozrieva palestínske militantné hnutie Hamas, vyústili napokon do 50 dní trvajúcej vojny v pásme Gazy.

 

Znesvätenie provizórnej synagógy, ktorá je pomenovaná po trojici mladíkov, je podľa Netanjahua dôsledkom toho druhu provokácií, ktoré podnecujú súčasnú vlnu palestínskych násilností.

 

Netanjahu prisľúbil, že príslušné úrady dolapia a potrestajú vinníkov. Súčasne vyslovil očakávanie, že všetci tí, ktorí vždy rozhodne odsudzujú znesväcovanie mešít, teraz rovnako odsúdia aj tento čin.

Izrael už roky zápasí s útokmi vandalov na mešity a kresťanské chrámy, ktoré podnikajú židovskí extrémisti. Útoky na synagógy sú v Izraeli pomerne ojedinelé.

 

V Spojených štátoch sídliaca Liga proti hanobeniu označila útok na provizórnu synagógu v Predjordánsku za antisemitský. Rozhodne ho odsúdil aj izraelský minister školstva Naftali Bennett, ktorý uviedol, že "obrazy spálených svätých kníh v synagóge pripomínajú najtemnejšie noci dejín nášho národa".

 

Izrael už piaty mesiac prakticky denne zažíva útoky Palestínčanov na izraelských civilistov alebo vojakov. Útoky nožom, streľba alebo zámerné vrazenie autom do skupiny ľudí si vyžiadali 27 izraelských obetí. Pri streľbe izraelských bezpečnostných síl prišlo o život najmenej 155 Palestínčanov, z nich väčšina boli podľa Izraela útočníci. Zvyšok zahynul pri potýčkach s izraelskými vojakmi.

 

Izrael vidí za krviprelievaním palestínsku vzburu, avšak Palestínčania tvrdia, že tieto násilnosti sú aj dôsledkom ich frustrácie zo zmrazeného mierového procesu a už niekoľko desiatok rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území.

 

Posledným zo spomínanej série bol dnešný útok na izraelského vojaka, ktorého pobodali neďaleko hlavnej autobusovej stanice v juhoizraelskom meste Aškelon. Príslušník armády pritom utrpel ľahké zranenia. Útočníka postrelili a zatkli, dodala tlačová agentúra AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies