Netanjahu vyzval ďalšie krajiny, aby presunuli svoje ambasády do Jeruzalema

NETKY.SK • 14 Máj 2018, 07:21 • 2 min
Netanjahu vyzval ďalšie krajiny, aby presunuli svoje ambasády do Jeruzalema

JERUZALEM - Desaťtisíce Izraelčanov v rámci osláv Dňa Jeruzalema oslavovali v nedeľu presun veľvyslanectva USA z Tel Avivu do Jeruzalema, ku ktorému má oficiálne dôjsť v pondelok.

slovakia

left justify in out

Polícia uviedla, že na nedeľnom slávnostnom pochode sa zúčastnilo viac ako 30-tisíc ľudí. Pochodujúci mávali izraelskými vlajkami, spievali a tancovali. Proti podujatiu protestovala malá skupina umiernených Izraelčanov.

 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu vyzval ostatné krajiny, aby nasledovali príklad amerického prezidenta Donalda Trumpa a tiež premiestnili svoje veľvyslanectvá do Jeruzalema. Netanjahu ocenil Trumpovo rozhodnutie počas príhovoru k zahraničným ambasádorom v Jeruzaleme na slávnostnej recepcii organizovanej pri príležitosti presunu veľvyslanectva USA. "Ďakujem, prezident Trump, za vaše odvážne rozhodnutie, ďakujem vám za to, že spojenectvo medzi Izraelom a USA je teraz silnejšie než kedykoľvek predtým," povedal Netanjahu.

 

Okrem Spojených štátov sa nedeľnej recepcie zúčastnilo ďalších 32 krajín. Z Európskej únie však prišli len štyria zástupcovia - z Rakúska, Českej republiky, Maďarska a Rumunska. Brusel totiž s presunom americkej ambasády do Jeruzalema nesúhlasí.

 

Dňom Jeruzalema si Izrael pripomína výročie obsadenie východnej časti mesta armádou židovského štátu počas blízkovýchodnej vojny v roku 1967. Medzinárodné spoločenstvo však doposiaľ tento krok neuznalo a Palestínčania chcú, aby sa východný Jeruzalem stal hlavným mestom ich budúceho štátu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies