Netanjahu vyslovil poľutovanie nad výrokmi Clintona o Rusoch v Izraeli

NETKY.SK • 23 September 2010, 10:59 • 2 min
Netanjahu vyslovil poľutovanie nad výrokmi Clintona o Rusoch v Izraeli

Netanjahu vyslovil poľutovanie nad výrokmi Clintona o Rusoch v Izraeli

slovakia

left justify in out

img

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyslovil poľutovanie nad výrokmi bývalého amerického prezidenta Billa Clintona o tom, že ruskí imigranti v Izraeli sú prekážkou mierového procesu na Blízkom východe. Informovala dnes o tom tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na izraelský denník Jerusalem Post.
      Podľa Netanjahuových slov musí Clinton ako dlhoročný priateľ Izraela vedieť, že "imigranti z bývalého Sovietskeho zväzu nesmierne prispeli k posilneniu a rozvoju Izraela a Izraelských obranných síl (IDF)".
      Clinton pri okrúhlom stole s novinármi v pondelok v New Yorku povedal, že sa zvyšuje podiel detí ruských imigrantov v IDF. To podľa neho môže skomplikovať nútený odchod osadníkov z Predjordánska - súčasť mierovej zmluvy.
      "Narastá počet mladých ľudí v IDF - detí Rusov a osadníkov - najtvrdšie jadro ľudí, ktorí sú proti rozdeleniu krajiny. To predstavuje ohromný problém," povedal Clinton.
      Exprezident pripomenul rozhovor s Natanom Šaranským, bývalým sovietskym disidentom, ktorý sa stal členom izraelského parlamentu. Šaranský bol jediným izraelským ministrom, ktorý odmietol Clintonovu mierovú zmluvu na rokovaniach v Camp Davide v roku 2000.
      Keď sa ho Clinton pýtal, prečo zmluvu nepodporil, Šaranský odpovedal, že za ňu nemôže hlasovať. Vysvetlil mu, že je Rus, ktorý prišiel z jednej z najväčších krajín sveta do jednej z najmenších krajín. "Chcete odo mňa, aby som ju preťal na polovicu. Nie, ďakujem," povedal minister.
      Na blízkovýchodnom mierovom summite v Camp Davide v júli 2000 sa zúčastnil Clinton, vtedajší izraelský premiér Ehud Barak a palestínsky líder Jásir Arafat. Bol to neúspešný pokus vyrokovať s konečnou platnosťou otázku osád v izraelsko-palestínskom konflikte.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona