Netanjahu vyhral voľby, už rokuje o koalícii

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 09:36 • 2 min
Netanjahu vyhral voľby, už rokuje o koalícii

JERUZALEM - Pravicová strana Likud (Zjednotenie) úradujúceho premiéra Benjamina Netanjahua zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa v Izraeli konali v utorok. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov po sčítaní 99,5 percenta hlasov.

slovakia

left justify in out

Likud bude mať v 120-člennom parlamente 30 kresiel. Ako druhý skončil stredo-ľavicový Sionistický tábor na čele s bývalým viacnásobným ministrom Jicchakom Hercogom. Toto zoskupenie, ktoré v decembri vytvorili sociálnodemokratická Avoda (Izraelská strana práce) a liberálna Hatnua (Hnutie) Cipi Livniovej, bude mať 24 poslancov. Na treťom mieste sa po prvý raz v histórii umiestnilo novovytvorené zoskupenie štyroch strán zastupujúcich záujmy izraelských Arabov Zjednotená kandidátka, ktorá bude mať 14 kresiel. Účasť na voľbách dosiahla 72 percent.

 

Netanjahu sa ešte pred oznámením konečných výsledkov vyhlásil za víťaza volieb a povedal, že vládu by chcel vytvoriť do niekoľkých týždňov. V prípade, že sa stane premiérom už štvrtýkrát, Netanjahu bude najdlhšie vládnucim izraelským lídrom. Vytvorenie novej vlády závisí od koaličných rokovaní, keďže žiadna zo strán nezískala v Knesete absolútnu väčšinu 61 poslancov. Likud už začal koaličné rokovania so stranou Židovský domov Naftaliho Bennetta a s ultraortodoxnou stranou Šás. Zatiaľ sa nevie, na ktorú stranu sa prikloní centristická strana Kulanu vedená Mošem Kahlonom, ktorá získala vo voľbách desať parlamentných kresiel. "Občania Izraelu od nás očakávajú rýchle sformovanie vedenia krajiny, ktoré bude pracovať na bezpečnosti a ekonomike tak, ako sme sľúbili," vyhlásil Netanjahu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona