Netanjahu: V prípade môjho znovuzvolenia nevznikne palestínsky štát

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 18:36 • 2 min
Netanjahu: V prípade môjho znovuzvolenia nevznikne palestínsky štát

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok v rámci záveru volebnej kampane pred utorňajšími parlamentnými voľbami prisľúbil, že v prípade jeho znovuzvolenia palestínsky štát nevznikne.

slovakia

left justify in out

Netanjahu to povedal v interview zverejnenom na webovej stránke denníka Maariv v snahe získať podporu izraelskej ultrapravice.
Netanjahu v rozhovore povedal, že stiahnutie Izraela z okupovaných území v prospech vzniku palestínskeho štátu by spôsobilo ich zabratie islamskými extrémistami, ktorí by krajinu napadli. Izrael sa stiahol s okupovaného Pásma Gazy v roku 2005, dva roky na to vládu nad územím prevzala militantná skupina Hamás a eskalovala svoje útoky na Izrael. 

 

Predčasné voľby, ktoré vyhlásili v decembri dva roky pred platným termínom, sú považované za referendum o izraelskom lídrovi, ktorý stál na čele krajiny posledných šesť rokov. Netanjahu pred voľbami zosilnil svoju nacionalistickú rétoriku a povedal, že umiernená vláda prinesie pre krajinu katastrofu. Zároveň sa sťažoval na údajnú medzinárodnú kampaň s cieľom odstrániť ho. Netanjahu, ktorý zriedkavo hovorí s médiami, poskytol v posledných dňoch niekoľko rozhovorov a v nedeľu večer vystúpil v Tel Avive na zhromaždení svojich ultrapravicových prívržencov. Na zhromaždení okrem iného povedal, že Izrael zachová jednotu Jeruzalema vo všetkých jeho častiach a bude pracovať na jeho výstavbe a opevnení tak, aby jeho rozdelenie nebolo možné a aby zostal jednotný naveky. 

Výsledky prieskumov preferencií zverejnené v popredných denníkoch predpovedajú víťazstvo opozičnému zoskupeniu Sionistický tábor, ktoré v decembri vytvorili sociálnodemokratická Avoda (Izraelská strana práce) na čele s bývalým viacnásobným ministrom Jicchakom Hercogom a liberálna Hatnua (Hnutie) pod vedením kolegyne Cipi Livniovej. Netanjahuova Strana Likud (Zjednotenie) by mala skončiť až ako druhá v poradí, napriek tomu sú jej vyhliadky na vytvorenie koaličnej vlády považované za lepšie, keďže v politickom spektre prevažujú pravicové až krajne pravicové sily.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies