Netanjahu sa v USA nechce stretnúť s demokratmi

NETKY.SK • 25 Február 2015, 13:29 • 2 min
Netanjahu sa v USA nechce stretnúť s demokratmi

WASHINGTON – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol pozvanie na stretnutie s demokratickými senátormi počas jeho budúcotýždňovej návštevy Washingtonu. Podľa vlastných slov nechce ešte viac zvyšovať napätie, ktoré sprevádza jeho cestu do Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Netanjahu prijal pozvanie republikánov, aby 3. marca vystúpil v Kongrese s prejavom o Iráne. Biely dom už vzniesol námietky, keďže republikánski lídri pozvanie izraelského premiéra nekonzultovali s administratívou prezidenta Baracka Obamu, čo je v rozpore s oficiálnym protokolom. V reakcii viacero demokratov vrátane viceprezidenta Joa Bidena už vyhlásilo, že na Netanjahuovom vystúpení v Kongrese sa nezúčastnia. Obama sa s izraelským premiérom počas jeho návštevy

 

Demokratickí senátori Dick Durbin a Dianne Feinsteinová požiadali Netanjahua o súkromné stretnutie. Premiér to však v stredu odmietol a vyjadril ľútosť, že jeho návšteva vyvoláva politické napätie. „Pozvanie (republikánov) som prijal len preto, aby som vyjadril vážne obavy Izraela z budúcej jadrovej dohody s Iránom, ktorá by mohla ohroziť prežitie mojej krajiny,“ vyhlásil Netanjahu, ktorý prichádza do USA práve v čase vrcholiacich rokovaní medzi Iránom a svetovými mocnosťami o konečnej dohode zameranej na ukončenie iránskeho jadrového programu, ktorých je Washington súčasťou. Demokrati preto pokladajú vystúpenie izraelského premiéra o Iráne za nevhodné.

 

Senátor Durbin vyjadril poľutovanie nad Netanjahuovým odmietnutím stretnutia a vyhlásil, že mu chceli poskytnúť možnosť politicky vyvážiť jeho cesto do USA. „Jeho odmietnutie je sklamaním pre všetkých nás, ktorí sme desaťročia stáli pri Izraeli,“ povedal.


kh;rr



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona