Netanjahu sa na Mandelovom pohrebe nezúčastní pre vysoké náklady

NETKY.SK • 9 December 2013, 12:34 • 2 min
Netanjahu sa na Mandelovom pohrebe nezúčastní pre vysoké náklady

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zmenil svoje pôvodné rozhodnutie a na poslednú chvíľu zrušil účasť na utorkovej rozlúčke s bývalým juhoafrickým prezidentom Nelsonom Mandelom, ktorý zomrel minulý štvrtok vo veku 95 rokov.

slovakia

left justify in out

Netanjahu zmenu svojho postoja zdôvodnil vysokými nákladmi na cestu do Juhoafrickej republiky (JAR) a na nevyhnutné bezpečnostné opatrenia súvisiace s jeho tamojším pobytom. Podľa odhadov by Netanjahuova cesta stála 1,45 milióna eur, informoval izraelský rozhlas a denník Haarec.

Zatiaľ nie je jasné, kto bude zastupovať Izrael na oficiálnej rozlúčke s Mandelom, avšak prezident Šimon Peres vyjadril želanie odcestovať do Johannesburgu, pretože to je preňho osobne dôležité. Oficiálne Peresovu cestu do JAR zatiaľ nikto nepotvrdil. Náklady na ňu však budú podľa denníka Jediot achronot podstate nižšie, ako keby cestoval Netanjahu. Bezpečnostné opatrenia by totiž neboli také striktné a Peres by letel s menším sprievodom ako premiér. Mohol by dokonca cestovať komerčnou linkou, nie vojenským lietadlom typu Hercules, dodal denník.

Izraelský premiér sa v uplynulých dňoch ocitol pod paľbou kritiky médií za privysoké náklady na údržbu jeho troch rezidencií, na ktoré bolo vlani zo štátneho rozpočtu vyčlenených 700.000 eur. Médiá zverejnili aj faktúry vo výške 17.000 eur za dodávky vody do Netanjahuovej súkromnej vily v Cézarei na severe krajiny, ktorá má bazén a v ktorej premiér trávi niektoré víkendy.

Izraelské médiá v súvislosti so zmenou Netanjahuovho rozhodnutia ohľadom účasti na Mandelovom pohrebe pripomínajú veľmi tesné vzťahy medzi Izraelom a juhoafrickým režimom apartheidu. Charakter týchto vzťahov dokonca viedol Spojené štáty k tomu, aby na prelome 80. a 90. rokov pohrozili prehodnotením veľmi štedrej vojenskej pomoci pravicovej izraelskej vláde, na ktorej čele vtedy stál Jicchak Šamir.

Po svojom prepustení na slobodu samotný Mandela izraelských politikov upozornil, že nové vedenie Juhoafrickej republiky si želá, aby Izrael priznal Palestínčanom "ich právo na slobodu", pripomenul v nedeľnom vydaní izraelský denník Jediot achronot.

Na rozlúčku s Nelsonom Mandelom - jedným z najvýznamnejších mierotvorcov v moderných dejinách ľudstva - pricestuje viac ako 70 štátnikov z celého sveta, vrátane prezidenta USA Baracka Obamu, iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, prezidentov Francúzska a Nemecka Francoisa Hollanda a Joachima Gaucka, Obamových predchodcov v úrade: Billa Clintona, Georgea W. Busha a Jimmyho Cartera, ako aj generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna.

Dejiskom hlavného spomienkového obradu bude v utorok 95-tisícmiestny futbalový štadión FNB na johannesburskom predmestí Soweto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona