Netanjahu rokoval s Obamom o Iráne a izraelsko-palestínskej otázke

NETKY.SK • 9 November 2015, 19:05 • 2 min
Netanjahu rokoval s Obamom o Iráne a izraelsko-palestínskej otázke

WASHINGTON - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes počas stretnutia s americkým prezidentom Barackom Obamom v Oválnej pracovni Bieleho domu potvrdil svoju podporu pre dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskej otázky.

slovakia

left justify in out

Netanjahu uviedol, že je zástancom vízie "dvoch štátov pre dva národy". Trvá však na tom, že Palestínčania musia uznať Izrael za židovský štát, čo oni odmietajú. Obama zopakoval, že Izrael má právo brániť sa, informovala agentúra Reuters.

 

Obaja lídri, ktorí sa stretli po prvý raz od júlového podpísania jadrovej dohody s Iránom, sa tiež snažili zosúladiť svoje postoje ohľadom implementácie iránskej jadrovej dohody.

 

"Nie je žiadnym tajomstvom, že máme opačný názor na túto záležitosť. Obaja sa však potrebujeme uistiť, že Irán nezíska atómovú zbraň. Takisto sme zajedno v tom, že sa nechceme podieľať na destabilizácii Iránu," uviedol Obama.

 

Netanjahu zdôraznil i potrebu pokračovania americkej vojenskej pomoci Izraelu, ktorý sa tak bude môcť brániť voči "akejkoľvek hrozbe", dopĺňa agentúra DPA. Lídri preto diskutovali aj o predĺžení vojenskej dohody medzi svojimi štátmi.

 

Súčasná vojenská dohoda medzi Washingtonom a Jeruzalemom totiž vyprší v roku 2017. Obe krajiny hodlajú predĺžiť zmluvu o ďalších desať rokov. Na základe platnej dohody dostáva izraelská armáda od vlády USA ročne tri miliardy dolárov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies