Netanjahu prisľúbil novému parlamentu zlepšenie vzťahov s USA

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 11:13 • 2 min
Netanjahu prisľúbil novému parlamentu zlepšenie vzťahov s USA

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes prisľúbil novozvolenému parlamentu, že zlepší napäté vzťahy so Spojenými štátmi, ktoré sú kľúčovým spojencom Izraela.

slovakia

left justify in out

V prejave na ustanovujúcom zasadnutí nového zákonodarného zboru sa tiež zaviazal, že bude bojovať voči tomu, aby sa z Iránu - ako najväčšej hrozbe pre existenciu Izraela - stala jadrová mocnosť. Vo vnútornej politike Netanjahu plánuje znížiť reálne životné náklady obyvateľstva, predovšetkým vysoké ceny bývania.

 

Na prvej schôdzi parlamentu, ktorý vzišiel z volieb zo 17. marca, vystúpil aj prezident Reuven Rivlin. Apeloval na židovských a arabských poslancov, aby zabudli na predvolebné konfrontácie a snažili sa o vzájomnú spoluprácu v prospech celej krajiny.

 

Medzi 120 poslancami v poradí 20. izraelského Knesetu, ktorí dnes všetci zložili prísahu, je aj rekordný počet 29 žien. Počet zástupcov izraelskej arabskej menšiny sa oproti predchádzajúcemu parlamentu zvýšil z 12 na 17.

 

Väčšina nových zákonodarcov (88) zastupuje sekulárne strany. Zvyšok tvoria ultraortodoxní alebo ináč nábožensky orientovaní poslanci. Ôsmi sú osadníci z okupovaného Predjordánska.

 

Netanjahuova strana Likud má v parlamente 30 zástupcov a stále vedie rokovania o vytvorení novej vlády s potenciálnymi pravicovými a ortodoxnými spojencami. Ultraordodoxné strany dúfajú, že k podpísaniu koaličnej vlády dôjde ešte pred židovským sviatkom Pesach, ktorý sa začne v piatok večer.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona